Blog

Komoly feszültségek a spanyol jobboldalon

Ukrajna orosz inváziója előtt pár nappal igen komoly politikai válság tört ki Spanyolországban, azon belül is az eddigi legnagyobb ellenzéki Spanyol Néppárton belül. A botrány szinte „teljeskörű”, hisz kémkedéstől kezdve korrupcióig minden megtalálható benne.

Ukrajna orosz inváziója előtt pár nappal igen komoly politikai válság tört ki Spanyolországban, azon belül is az eddigi legnagyobb ellenzéki Spanyol Néppárton belül. A botrány szinte „teljeskörű”, hisz kémkedéstől kezdve korrupcióig minden megtalálható benne.

Az orosz agresszió miatt a magyar és a nemzetközi média viszonylag kevés figyelmet fordított az esetre. Az ügy középpontjában a párt eddigi elnöke Pablo Casado, a madridi regionális tartomány elnöke Isabel Ayuso Diaz és a galíciai régió vezetője, Alberto Núñez Feijóo áll. Az egész botrány alapja, hogy 2021 május negyedikén elsöprő győzelmet aratott a Néppárt Ayuso vezetésével. Az időközi választáson aratott sikerrel a jobboldali párt népszerűsége országos szinten is megugrott, s úgy tűnt hogy meg is előzik a szélsőbaloldallal közösen kormányzó szocialistákat. Ezt a momentumot meg is próbálta kihasználni a Néppárt, azonban hamar konfliktus alakult ki Casado és Ayuso között. Ayuso ugyanis mindenképp szeretne elindulni a párt madridi (párton belüli) elnökválasztásán. A központ ezt azonban hevesen ellenezte.

A háttérben valószínűleg az állt, hogy Casado-ék féltek, hogy Ayuso népszerűsége kényszerpályára állíthatja a pártot, s hogy a „fejükre nőhet” a feltörekvő konzervatív politikusnő.

S itt fontos megjegyezni, hogy igen komoly ideológiai ellentétek is vannak Ayuso és Casado között. Az egyik legfeltűnőbb pont a konzervatív Vox-al való együttműködés, hisz míg Ayuso Madridban a Vox-al jó kapcsolatokat ápol (a párt kívülről támogatja a néppárti tartományi kormányt), addig Casado mindennemű együttműködést elutasít a feltörekvő konzervatív erővel.

Ez alapozta meg a két „tömb” harcát a párton belül. Az utóbbi időben a választásokhoz közeledve (februárban Kasztíliában volt időközi voksolás) azonban úgy tűnt, hogy javul a viszony a két prominens politikus között.

Február közepén azonban robbant a bomba, amikor kiderült: a párt vezetése magánnyomozókon keresztül próbált kémkedni Ayuso és testvére után.

A pártvezetés ugyanis olyan információkat kapott, miszerint Ayuso testvére a politikai kapcsolatait kihasználva nyert meg több, maszkokkal kapcsolatos közbeszerzést a régióban. A vádakat a madridi vezető cáfolta, s azzal vádolta meg pártja vezetését, hogy boszorkányüldözést folytat ellene.

Az ügy extra pikantériája, hogy Casado-ék az információt valószínűleg a szocialista Miniszterelnökségtől kapták.

Az eset nagy port kavart a párton belül, hisz sokan nem nézték jó szemmel, hogy a pártelnök a saját pozícióját féltve támadta a formáció egyik legsikeresebb tartományi vezetőjét. Ehhez párosult a Kasztíliában elért felemás eredményekből fakadó frusztráció is. A tartományi elnökök közül szinte mindenki (egy kivételével) felszólalt Casado ellen, majd a PP parlamenti frakciója is kiállt Ayuso mellett. Casado dominói sorra dőltek le. A hangok már ekkor a lemondását és egy tisztújító kongresszus összehívását követelték.

A pártelnök közben megpróbálta menteni a menthetőt, s beáldozta a jobbkezét is, de mindezzel már nem tudta megmenteni saját magát. A párt politikusai ugyanis nagyot csalódtak benne, s kijelentették, hogy vagy lemond a pártelnöki posztról, vagy szépen lassan elkezdenek átszivárogni a Vox-hoz az elégedetlenek.

A bukott pártvezér végül beadta a derekát, s megkezdte előkészíteni a tisztújító kongresszust, valamint bejelentette, hogy le is mond a posztjáról. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy a kongresszusig ügyvivőként tovább irányítja-e pártot. Legtöbben új elnökként Feijóo-t látnák legszívesebben, miközben Ayuso továbbra is hangsúlyozza: hiába a felkérés, neki nincsenek pártelnöki ambíciói.

Mindeközben az ország többi pártja csak hátra dől. A szocialisták mindenképp örülhetnek, hisz eddigi legerősebb és legveszélyesebb ellenfelük kapott igen komoly pofont. A Vox is ”jól járt”, hisz sok csalódott PP-s szavazót húzhatnak be magukhoz. A Néppárt lassú elsorvadása már egyes felmérésekben meg is látszik, hisz valahol már a harmadik helyre csúsztak vissza, pár százalékkal a Vox mögé.

Írta: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!