Blog

Konzervatív-zöld koalíció jöhet Új-Zélandon?

A New Zealand Herald cikke szerint Jim Bolger volt miniszterelnök is kiállt a Nemzeti Párt és a Zöldek lehetséges koalíciója mellett. A Zöldek vezére, James Shaw nem zárta ki a Nemzetiekkel való egyeztetést, de hozzátette, hogy a párt értékeivel összeegyeztethetetlen a korábbi…

A New Zealand Herald cikke szerint Jim Bolger volt miniszterelnök is kiállt a Nemzeti Párt és a Zöldek lehetséges koalíciója mellett. A Zöldek vezére, James Shaw nem zárta ki a Nemzetiekkel való egyeztetést, de hozzátette, hogy a párt értékeivel összeegyeztethetetlen a korábbi nemzeti párti kormányok émely intézkedése. A Zöldek a kormányváltás ígéretével kampányoltak az eddig is kormányzó Nemzeti Párt győzelmét hozó szeptember 23-i választások előtt.

A Nemzeti Párt miniszterei eközben a nacionalista-populista „Új-Zéland az első” (NZF) párttal alakítandó koalíció lehetséges alternatívájaként kezdték emlegetni a  Zöldeket. Jim Bolger korábbi miniszterelnök a németországi Zöldek példájának követését reméli a Zöldektől, vagyis azt, hogy „elfogadják a lehetőséget, illetve inkább a felelősséget”, és belépnek a Nemzeti Párt mellé a kormányba. Bolger messze nincs egyedül ezzel a véleményével, de ezek a vélemények nagyrészt a Zöldeken kívülről érkeznek.

Nandor Tanczos volt zöld parlamenti képviselő nem tartja lehetetlennek a későbbiekben egy Nemzeti-Zöld koalíció létrejöttét. A jelenlegi választáson a szavazók azonban azért is támogatták a Zöldeket, mert tudták, hogy nem fognak koalíciót alkotni a régi-új kormánnyal, ezért Tanczos szerint „gyakorlatilag lehetetlen és politikai értelemben öngyilkosság” egy koalíció létrejötte.

Szerinte azonban a pártnak csak akkor van jövője, ha nem csak a Munkáspártból kiábrándult baloldali szavazókat tudja megszólítani. „Lehetünk erősek ellenzékben, de gyengék leszünk koalícióban, ha csak az elégedetlen Munkáspárti szavazókra támaszkodunk” – írja Tanczos.

Szemlézte: Ujvári Márton