Blog

Koronavírus: miért tartanak nyitva a templomok az Egyesült Államokban?

Zajlik a vita az Egyesült Államokban a templomok nyitvatartásáról a koronavírus idején − írja a BBC.

Zajlik a vita az Egyesült Államokban a templomok nyitvatartásáról a koronavírus idején − írja a BBC.

A 70 százalékban keresztény Egyesült Államok népességének az ünnepek idején való logisztikai irányítása nem kis feladat az ország keresztény egyházainak. A húsvéti ünnep kiemelkedő esemény a kereszténység számára, és az embereknek kifejezetten ilyen vészterhes időkben van szüksége a jól megszokott vallási biztonságra.

A helyi egyházközségek interneten és televízión elérhető műsorokat sugároznak, és továbbra is lehetőséget teremtenek kiscsoportos szertartásokra. Egyes közösségek továbbra is töretlenül folytatják hagyományos tevékenységüket apróbb megszorításokkal, így például a látogatók testhőmérsékletének mérésével és előírások szerinti elkülönítésével.

Nyolc állam kivételével a fent leírt protokollt alkalmazzák, a fennmaradt nyolc közül Kansasban hosszas tárgyalások után 10 főre limitálták a vallásos eseményeken megjelenők számát. A maradék hét állam nem engedélyezi polgárainak a lakóhelyük elhagyását.

Természetesen páran hangot adtak ellenérzésüknek az alkotmány vallásszabadságra vonatkozó cikkére hivatkozva, állítva, a rendelkezések alapvető emberi és állampolgári jogaikat sértik. A kérdés nem eldöntött: mind vallásos, mind ateista felek felszólaltak a kérdést illetően, ám azt az egyházi vezetők is elismerik, hogy a különleges idők különleges megszorításokat igényelnek. Egy megkérdezett lelkész szavait idézve ő „saját felelősségének” érezné, ha gyülekezete tagjai megbetegednének, ám „a megfelelő óvintézkedések megtételével” ennek esélyét alacsonynak ítéli meg. Többen morálisan elítélik a helyi kormányzóságok rendeleteit, immorálisnak bélyegezve az otthon maradókat.

Buntrock atya szerint „amikor az emberek összegyűlnek és közösen imádkoznak, a földöntúli légkör és Isten jelenléte a szobában erősebb annál, mint amit az emberek otthon átélhetnek”. Az atya szerint az ilyen közösségi események spirituálisan, pszichológiailag és fizikailag is megerősítik az embereket, mely ellenállóbbá teszi őket a vírussal szemben. Egy New York-i tiszteletes, David Telfort másik oldalról ragadta meg a közösségi együttlét teológiai érdemeit: „a remény ünneplése a kétségbeesés és a gyász tengerében lehetőséget teremt arra, hogy szomorú tragédiánkat Jézustól erőt nyerve vészeljük át”.

Szemlézte: Sajti Konor