Blog

Korszakos vezetőtől búcsúznak az írek

Ezrek kísérték el utolsó útjára az IRA tábornokából lett politikust, Észak-Írország volt „első miniszter–helyettesét”, Martin McGuinness–t. Az angol-északír béketárgyalásokat nagyban meghatározó McGuinness 66 éves korában hunyt el, szülővárosában, Derryben…

Ezrek kísérték el utolsó útjára az IRA tábornokából lett politikust, Észak-Írország volt „első miniszter–helyettesét”, Martin McGuinness–t. Az angol-északír béketárgyalásokat nagyban meghatározó McGuinness 66 éves korában hunyt el, szülővárosában, Derryben helyezték végső nyugalomra.

Korának több jelentős személyisége is jelen volt Martin McGuinness temetésén, hogy lerója tiszteletét a Sinn Féin korszakalkotó politikusa előtt. A volt észak-ír első miniszter–helyettes (a helyi kormány vezetőjének helyettese) temetésén többek között Bill Clinton volt amerikai elnök, Arlene Foster, jelenlegi északír első miniszter, Michael D. Higgins, Írország elnöke, és Gerry Adams, a Sinn Féin elnöke is képviseltette magát.

A 66 éves politikus januárban kényszerült lemondani tisztségéről egészségügyi problémái miatt. McGuinness visszalépése azonban ellenfele, az első miniszter Arlene Foster kényszerű lemondását is maga után vonta, így március 2-re előrehozott választásokat írtak ki. És bár Foster ekkor visszanyerte tisztségét, pártja sok helyet veszített a Sinn Féinnel szemben, melynek kampányát ekkor már nem McGuinness irányította. Az IRA volt tábornoka ezután nem sokkal, március 21–én hunyt el szívelégtelenségben.

Bill Clinton az ezután két nappal tartott temetésen mondott beszédében McGuinness béketárgyalásokban elért sikereit, és politikai érdemeit méltatta. „Kibővítette, amit »mi« alatt értünk, miközben szűkítette az »ők« fogalmát” – utalt a volt amerikai elnök a Sinn Féin politikusának köszönhető sikeres békülési folyamatra. Clinton frappánsan és tömören a következőképpen foglalta össze McGuinness életét: „Küzdöttem. Békét kötöttem, és politikát csináltam”.

Jelentős gesztusnak számított a már említett Arlene Foster jelenléte, aki nemcsak Észak-Írország első minisztere, hanem egyben a Sinn Féin örök ellenfelének számító, az Egyesült Királyság egységét támogató Demokratikus Unionista Párt vezetője is. Nem kis lépés a DUP elnökének jelenléte a ceremónián, figyelembe véve a két párt közötti óriási különbségeket és a viharos márciusi választási kampányt. És bár Foster láthatóan homlokráncolva és nem szívesen, de mégis jelen volt a temetésen, számol be az Irish Independent riportere.

A temetési beszédet a Sinn Féin elnöke, Gerry Adams mondta el, aki igen békülékeny hangot ütött meg, mintegy gesztust gyakorolva az unionisták felé. „Tanuljuk meg megkedvelni egymást, barátokká válni... legyünk olyan példaértékű vezetők, mint Martin volt” – méltatta párttársát beszédében Adams.

Nem mindenkinek volt azonban ennyire pozitív képe a forradalmárból lett politikusról. Theresa May miniszterelnök a parlamentben úgy nyilatkozott, hogy bár a volt IRA–tábornok erőszakos múltja megbocsáthatatlan, el kell ismerni, hogy McGuinness elengedhetetlen szerepet játszott a békefolyamatban.
Egy korábbi miniszter, Norman Tebbit, akinek a felesége lebénult egy IRA által végrehajtott támadásban, azonban már sokkal sarkosabban fogalmazott: „Remélem, McGuinness a pokol egy különösen forró és kellemetlen sarkában lesz az örökkévalóságig.”

A helyi közvélemény viszont nagyra becsüli McGuinness erőfeszítéseit mind az észak-ír jogokért folytatott harcban, mind a béketárgyalásokban. Az Irish Independent egy helyi lakost szólaltat meg: ő tartva a Brexit következményeitől, úgy látja, a már kialkudott béke igencsak bizonytalan – való igaz, az észak-ír helyzet továbbra is igen instabil, és egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat.

Szemlézte: Illés Gergő