Blog

Leckék az elbukott török puccs után

Törökország megváltozott  és ez állhat annak hátterében, hogy nem sikerült a hadseregnek megpuccsolnia Erdogan török elnököt − írja a National Review-ban Kori Schake.

Törökország megváltozott  és ez állhat annak hátterében, hogy nem sikerült a hadseregnek megpuccsolnia Erdogan török elnököt − írja a National Review-ban Kori Schake.

Kori Schake a National Review-ban írt elemzésében felsorolja azokat a tényezőket, amelyek szerinte hozzájárultak a törökországi katonai puccskísérlet elbukásásához. Schake úgy látja, a puccs elbukása csak autoriterebbé fogja tenni Erdogan török elnököt: a szabadságjogokat tovább fogja korlátozni, még keményebben fel fog lépni vélt vagy valós ellenségeivel szemben.

De Schake szerint vannak pozitív fejlemények is a puccskísérlet után.

Először is: a török civil társadalom erősödik. Ugyan Erdogan sokat tett a civil kurázsi megtöréséért, de jó volt látni a bátor civileket, akik szembeszállnak a puccsistákkal. Schake szerint ez a kiállás talán magát Erdogant is óvatosabbá teheti a hatalmi politizálás folytatása során.

Másodszor: a török hadsereg már nem tudja megváltoztatni a politikai folyamatokat. Megrendítő volt azt látni, hogy a török kiskatonák nem akartak a nép ellen fordulni, s inkább megadták magukat.

Harmadszor: a puccsot csak a hadsereg egy kisebb csoportja kezdte el, nem volt egységes a vezetés a kérdésben. A hadsereg vezetése nem akarta egy emberként elmozdítani a megválasztott elnököt.

Negyedszer: az a média, amit Erdogan annyit támadott az elmúlt időszakban, most életbevágóan fontos volt számára a puccs leverése érdekében. Schake szerint ironikus azt látni, hogy egy politikus, aki rutinszerűen tartóztat le újságírókat és állít le online fórumokat, egy okostelefonos applikáció segítségével kér segítséget a tömegektől, a kormámypárt pedig sms-ben és emailben hívja az embereket az utcára. Talán ebből is tanulhat Erdogan a jövőre nézve.

Ötödször: a Törökországból egy katonai helikopterrel Görögországba szökő puccsistákat a régi ellenség Athén kiadta Ankarának.

Kori Schake ugyanakkor figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy ugyan helyes volt a választott török kormányzatot támogatnia a puccs idején, de felelősen járjon el akkor is, amikor a puccs után a török kormány elnyomásra akarja használni a hatalmát.

RG