Blog

London nem támogatja Katalóniát

Nagy Britannia nem ismeri el Katalónia függetlenségét, jelentette ki a brit miniszterelnökség, miután a tartomány parlamentje pénteken megszavazta Spanyolországtól való elszakadását.

Nagy Britannia nem ismeri el Katalónia függetlenségét, jelentette ki a brit miniszterelnökség, miután a tartomány parlamentje pénteken megszavazta Spanyolországtól való elszakadását.

Katalónia tartományának parlamentje a pénteki szavazás után – 70 mellette, 10 ellene, az ellenzéki képviselők bojkottjával − kikiáltotta a régió függetlenségét, eközben pedig a spanyol kormány megszüntette Katalónia autonómiáját. Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök szerint az önrendelkezés felfüggesztése azért volt szükséges, hogy a tartományban helyére álljon a „törvény, demokrácia és stabilitás”.

Theresa May brit miniszterelnök hivatalos szóvivője szerint a függetlenségről egy törvénytelen népszavazás döntött. „Nagy-Britannia most és a jövőben sem támogatja Katalónia függetlenségének a helyi parlament általi egyoldalú kikiáltását” – szögezi le a szóvivő.

Ezzel szemben azonban Skócia megértéssel és tisztelettel viszonyul Katalónia álláspontjához. Skócia kultúráért, turizmusért és külügyekért felelős államtitkára, Fiona Hyslop nyilatkozata szerint a skót kormány megérti és tiszteli Katalónia tisztviselőinek döntését. „Miközben Spanyolországnak joga van ellenezni a tartomány függetlenségét, a katalánoknak szükséges a jövőjük felőli döntés lehetőségének biztosítása”. Hyslop szerint az autonómia megvonása nem lehet erre válasz, és aggodalmát fejezve ki minden rendes demokrata nevében. Úgy gondolja, hogy a krízist az Európai Uniónak kellene békésen és demokratikusan feloldania.

Nagy-Britannia külügyminisztere, Boris Johnson a napokban biztosította támogatásáról a spanyol kollégáját. „Amennyire ismereteink kiterjednek, úgy gondoljuk, hogy a függetlenségről szóló népszavazás nem tekinthető teljes mértékben törvényesnek. Ennélfogva tartjuk magunkat ahhoz az állásponthoz, miszerint spanyol kollégáinknak továbbra is fenn kell tartani az alkotmányosságot és szuverén jogukat, amely a mi célunk és érdekünk is.”

Szemlézte: Csepregi Dávid