Blog

Már a legfelsőbb bírósági bírák élete is veszélyben van az abortuszvita miatt Amerikában

A napokban kis híján merényletet követtek el az életpárti Brett Kavanaugh ellen, miután a múlt hónapban kiszivárgott, hogy a kilenctagú testület kész feloldani az abortuszjog szövetségi szintű védelmét.

A napokban kis híján merényletet követtek el az életpárti Brett Kavanaugh ellen, miután a múlt hónapban kiszivárgott, hogy a kilenctagú testület kész feloldani az abortuszjog szövetségi szintű védelmét.

Rendkívül intenzív az abortusz körüli vita az Egyesült Államokban, és várhatóan egy jó darabig az is marad, hiszen a 6-3 arányban konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság nemsokára meghozza hivatalos ítéletét egy olyan ügyben, amely felülírhatja a művi terhességmegszakításhoz való jogot 1973 óta biztosító precedenst. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Amióta kiszivárgott, hogy az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testület arra hajlik, hogy véget vessen az abortusz szövetségi szintű védelmének, a döntéspárti tábor minden platformot kihasználva igyekszik nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Az aktivisták térképeket kreálva és azokat az interneten megosztva felkeresték, majd – az USA Szövetségi Törvénykönyve alapján illegális módon – ellepték az érintett életpárti bírók portáit, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. A kiszivárogtatott dokumentum tartalmát szintén hevesen bíráló

Biden-adminisztráció nem ítélte el a tüntetőket, mondván addig nincs probléma, amíg békés módon nyilvánítják ki véleményüket.

 

Az indulatok azonban úgy tűnik, hogy kezdenek túlságosan elfajulni. A napokban ugyanis arról számoltak be a tengerentúlról, hogy egy 26 éves kaliforniai férfi merényletet tervezett Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági bíró ellen. A Donald Trump által kinevezett életpárti bíró ellenlábasa Kaliforniából Kavanaugh Washington környéki otthonához utazott, ahol hajnal 1 órakor fekete ruhában, állig felfegyverkezve szállt ki egy taxiból – tudatja a részleteket a Spectator amerikai kiadása. Mint írják, a felfokozott hangulat miatt eleve őrzött ház biztonsági szolgálata kiszúrta a gyanús férfit, ám a gyilkossági kísérlet nem ekkor fulladt kudarcba, hanem csak miután az illető magára hívta a 911-et. A helyszínre érkező rendőröknek pszichés problémáit hangsúlyozva bevallotta tervét, miszerint

először meg akarta ölni a bírót, majd önmagával is végzett volna.

Az ügy betudható az egyre polarizáltabb amerikai társadalom újabb tünetének. A történtek természetesen főleg a jobboldalon keltettek felháborodást. Republikánus politikusok és konzervatív véleményformálók – amellett, hogy elítélték, illetve a demokrata vezetés gyenge retorikájával magyarázták a gyilkossági kísérletet – sorra nehezményezték, hogy az amerikai fősodratú média alig foglalkozott az üggyel (a New York Times egy címlaptól távoli, már-már lábjegyzet szerű cikket szentelt csupán neki), miközben a másfél éve történt, Trumphoz köthető capitoliumi ostromot továbbra is igyekeznek a közbeszédben tartani.

 A jobboldal másik fő kifogása éppen a 2021. január 6-i zavargásokhoz, illetve Trump (egyesek szerint vélt, mások szerint tényszerű) felbujtó szerepéhez köthető. A mostani merényletkísérlet kapcsán a szenátus demokrata többségét vezető Chuck Schumer egy korábbi beszédét ásták elő, melyben a politikus az abortuszvita kapcsán arra figyelmeztette Kavanaugh-t és kollégáját, Neil Gorsuch-ot, hogy „a rossz döntéseikért meg fognak fizetni”, hozzátéve: „fogalmuk sincs, milyen következményekkel néznek szembe”. Habár elragadtatott szónoklatát követően Schumer igyekezett tisztázni magát, leszögezve, hogy nem erőszakra akart buzdítani, a jobboldalon most úgy érzik, hogy ha Trumpra rá lehetett fogni a felbujtó szerepét, akkor a demokrata szenátornak is a körmére lehetne nézni.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon