Blog

Már Washingtonban is globális élelmiszerválságtól tartanak

A világ két legjelentősebb gabonaexportőre között dúló háború a világ más pontjain is konfliktusokat lobbanthat lángra – utal a nemzetközi közösség egyre erősödő félelmére Jacqueline Feldscher a Defense One virtuális hasábjain. 

A világ két legjelentősebb gabonaexportőre között dúló háború a világ más pontjain is konfliktusokat lobbanthat lángra – utal a nemzetközi közösség egyre erősödő félelmére Jacqueline Feldscher a Defense One virtuális hasábjain.

Már az orosz-ukrán háború kitöréséhez közeledve elkezdte az elemzőket foglalkoztatni a globális élelmiszer-ellátási láncokra leselkedő fenyegetés. Ebben a szemlénkben mi is foglalkoztunk az akkor még potenciális problémával, amely azóta rendkívül aktuálissá vált.

A hadviselő felek ugyanis a világ fő gabonaellátói közé tartoznak, ketten a teljes globális export csaknem egyharmadáért felelősek.

Az arányok azonban alaposan felborulhatnak a továbbra is végeláthatatlan összetűzés elhúzódásával, mivel a háborús övezetekben a gazdák képtelenek megművelni a földet, az érintett kormányzatok pedig az önellátásra koncentrálnak, valamint a kivitel korlátozásával igyekeznek féken tartani a már így is magas hazai árakat.

A termelés és az export csökkenése súlyos következményekkel járhat, hiszen amellett, hogy a fejlett országokban is áremelkedést okoz, számos politikailag és gazdaságilag instabil, kiszolgáltatott államban megnehezíti az élelmiszerhez való hozzáférést.

Az éhezés megnöveli az erőszakos cselekmények és konfliktusok elterjedésének lehetőségét, nem mellesleg pedig azon országok biztonsági helyzetére is hatással van (terrorszervezetek térnyerése, migráció) amelyeket közvetlenül nem érint az ellátási válság.

A nemzetközi közösség felismerte a veszélyt, és már az Egyesült Államokban is egyre komolyabban foglalkoznak vele, mint nemzetbiztonsági kihívással.

A téma legalábbis a kongresszusban és a védelmi minisztérium kommunikációjában egyaránt megjelent. A fegyveres erők bizottságának múltheti ülésén Austin Scott georgiai képviselő arra kérte fel Ely Ratner indiai–csendes-óceáni biztonsági ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettest, hogy vizsgálják meg az élelmiszer-ellátási láncok megtörésének nemzetbiztonsági hatásait – derül ki a Defense One beszámolójából. A portál úgy tudja, hogy a Pentagon egyelőre nem vállalt semmilyen konkrét szerepet a kérdésben, a tárca szóvivőjének elmondása szerint viszont foglalkoznak vele.

Az Egyesült Államok vezetése elsősorban Egyiptom, Szíria, Irak és Irán miatt aggódhat, hiszen a térségben továbbra is erősek az amerikai érdekek, a felsorolt országok pedig jelentősen ki vannak szolgáltatva az orosz és ukrán gabonaszállítmányoknak.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!