Blog

Meddig képes Európa támogatni Ukrajnát?

Miközben a világ az orosz-ukrán háború második évfordulójára emlékezett, Európának fel kell tennie néhány kérdést a váratlanul kirobbant háborúról – és arról, hogy ez hogyan befolyásolja a következő 1 évet?

Miközben a világ az orosz-ukrán háború második évfordulójára emlékezett, Európának fel kell tennie néhány kérdést a váratlanul kirobbant háborúról – és arról, hogy ez hogyan befolyásolja a következő 1 évet?

A legfontosabb ezek közül a kérdések közül az, hogy: meddig képes Európa fenntartani Ukrajna ilyen kimerítő pénzügyi támogatását? A háború egy ideje holtpontra jutott sőt, Ukrajna kénytelen volt kivonulni Avgyijivka kulcsfontosságú városából, ami Bahmut tavaly májusi bukása óta a legsúlyosabb vereségét jelentette.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alice Rawsthorn (@alice.rawsthorn) által megosztott bejegyzés

 

Az Egyesült Államoktól a tagadhatatlanul szükséges pénz elakadt, átment a szenátuson, de a képviselőház jóváhagyására vár. Az Európai Unió (EU) és a NATO egysége kezd szertefoszlani, szinte minden nagy döntést elhalasztanak és vétójoggal fenyegetnek.

A Kieli Intézet „Ukraine Support Tracker” nevű szervezete szerint

a válság kezdete óta az EU és regionális szövetségesei több, mint 100 milliárd dollárt költöttek Ukrajna védelmi erőfeszítéseinek finanszírozására.

Továbbá a hónap elején az EU vezetői egy több, mint 50 milliárd dolláros csomagban állapodtak meg Ukrajna számára 2027-ig. Az Egyesült Királyság, amely vitathatatlanul a legnagyobb biztonsági szereplő a régióban, szintén több, mint 15 milliárd dollárt ígért Ukrajnának 2022 óta. Ez valóban nagyon kimerítő pénzügyi támogatásnak tudható be.

A fő probléma azonban az, hogy Ukrajna segítése nemcsak gazdaságilag megerőltető, hanem politikailag is egyre nehezebbé válhat. A politikai nyomás egyre erősebbé válik a júniusi Európai Parlamenti választásokhoz közeledve. Nem mellesleg Donald Trump hamarosan visszatérhet a Fehér Házba. Bár Trump nem mondta ki egyértelműen, mi lenne az ukrajnai politikája, kivéve azt az állítását, hogy 24 órán belül véget vethet a háborúnak.

A következő 12 hónap döntő fontosságú Ukrajna európai szövetségesei számára.

Nyilvánvalóan a kontinentális Európa érdeke, hogy Putyin ne nyerje meg ezt a háborút – nagyon kevesen vannak, akik nem értenek egyet ezzel az érzéssel.

Ugyanakkor fel kell tenni a kérdést, hogy továbbra is finanszírozhatja-e Európa Ukrajnát, ha az Egyesült Államok pénzügyi támogatása megszűnik? Sok tisztviselő azt állítja, hogy igen. „Az EU nagyon jó a források előteremtésében, és vannak olyan eszközök is, amelyeket még nem használt” – mondta egy NATO-tisztviselő a CNN-nek.

Beszélt arról is, hogy a következő 12 hónapban Brüsszelnek meg kell fontolnia, hogy a befagyasztott orosz eszközökben lekötött pénzeket Ukrajna finanszírozására fordítsa. „Bár ez a pénz legálisan nem használható fel fegyvervásárlásra, de kártérítési költségek fedezésére igen, így az EU és a nemzeti költségvetésekből fegyverekre szabadítható fel pénz” – érvelt.

Még kényesebb kérdés, hogy Európa képes-e ellátni Kijevet a háború megnyeréséhez szükséges fegyverekkel amerikai támogatás nélkül? A válasz erre az, hogy nem.

Európának egyszerűen nincs akkora gyártási kapacitása, hogy a következő 12 hónapban önállóan kiszolgálja Ukrajnát.

A nyugati diplomaták azonban bizakodnak azt illetően, hogy Ukrajna felfegyverzése tökéletesen illeszkedik ahhoz a nagyon szükséges európai törekvéshez, hogy a kontinens csökkentse Amerikától való függőségét.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon