Blog

Meg kell menteni az egyetemeket a progresszív ideológiától

Az amerikai egyetemeken fokozódó kultúrharcról írt cikket a konzervatív City Journalban egy álnéven író egyetemi oktató. 

Tovább fokozódik az ideológiai harc az amerikai egyetemeken - és a visszavonulás veszélyeire figyelmeztet a konzervatív City Journalban egy egyetemi oktató, aki óvatosságból álnéven jegyzi írását.

A szerző szerint az amerikai egyetemek jövője hónapról hónapra sötétebbnek látszik. Miközben vonzzák a tehetségeket a világ körül, az egyetemi vezetők baloldali aktivistáknak adják át a valódi hatalmat, akik ellenségesek a véleményszabadsággal és az objektív tudományos sztenderdekkel szemben. Terjed az öncenzúra, fokozódik a politikai intolerancia, ideológiai alapon vesznek fel egyetemi munkatársakat, miközben kiszorulnak a konzervatívok, sőt más nonkonformista gondolkodók is. A City Journal szerzője magát politikailag mérsékelt fiatal professzorként nevezi meg, aki

azért ír álnéven, mert nem akarja kerékbe törni egyetemi karrierkilátásait.

Cikkében felveti: a nem progresszív érintettek talán nem igazán akarják megmenteni ezeket az intézményeket, ahol évtizedek óta nemkívánatosak a konzervatívok. Viszont a szerző szerint óriási hiba lenne, ha a konzervatívok kivonulnának és átadnák a tartós progresszív hatalomnak a felsőoktatás intézményeit. Ez ugyanis a hatalomról is szól, és a konzervaívoknak nem lehet érdekük a hatalomból való önkéntes kizáródás. Ráadásul ezek az intézmények képzik a jövő amerikai elitjét, tehát a konzervatív megadás nem lehet opció.

A szerző úgy látja, nem lehet egyszerűen egyetem-ellenes szólamokkal sem operálni, amivel a republikánusok szimplán értelmiség-ellenes erőként tűnnének föl.

A megoldás: ha a republikánusok erőre kapnak az őszi félidei választásokon Amerikában, akkor lehetőségük nyílik arra, hogy "egészségesebb útra" tereljék az egyetemi életet. S hogy ezt miként lehet elérni? Először is: erősítsék meg és bővítsék ki a szabad szólás tereit. Ehhez az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló rendelkezései adhatnak stabil támaszt. Másodszor:

szüntessék meg a faji alapú pozitív diszkriminációt - ahogy a negatívat is meg kellett szüntetni egykor.

A szerző reménykedik abban, hogy a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság korlátozni fogja az egyetemi felvételikben létező, bőrszín alapján történő pozitív diszkriminációt. Így újra csakis a legrátermettebb személyek kerülhetnek be a felsőoktatásba, függetlenül bőrük színétől.

Harmadszor: a konzervatív amerikai államokban működő, állami fenntartású egyetemeket fejlesszék úgy, hogy a független és szigorú tudományosság fellegváraivá váljanak. A republikánus államok döntéshozói tegyenek meg mindent, hogy a saját felsőoktatási intézményeik a kiválóság, a meritokrácia és a szabad tudomány eszméire épüljenek. A bürokrácia csökkentésével és a kiváló oktatási műhelyek megteremtésével a mérgező légkörűvé vált progresszív egyetemekről csábíthatnak el diákokat és oktatókat a jövőben.

A szerző szerint itt az ideje, hogy a konzervatívok leleplezzék progresszív ellenfeleik szűklátókörűségét, türelmetlenségét - és nevetségességét.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon