Blog

Megállíthatatlan az olasz jobboldal

Vészesen közeledik a szeptember végi előrehozott olasz parlamenti választás. A széttöredezett olasz politikai mezőnyben a jobboldali pártok meglehetősen nagy erőt képviselnek az előzetes kutatások szerint. Kérdés, hogy a jobb vagy a baloldal tud nagyobb egységet felmutatni a választáson. Az…

Vészesen közeledik a szeptember végi előrehozott olasz parlamenti választás. A széttöredezett olasz politikai mezőnyben a jobboldali pártok meglehetősen nagy erőt képviselnek az előzetes kutatások szerint. Kérdés, hogy a jobb vagy a baloldal tud nagyobb egységet felmutatni a választáson. Az Economist rövid elemzésben mérte fel az erőviszonyokat.

Július közepén Mario Draghi olasz miniszterelnök hivatalosan beadta lemondását, mivel a kormánykoalícióban résztvevő Öt Csillag Mozgalom nevű párt kivonult a kabinet energiacsomagjáról szóló szenátusi szavazásáról így megbontva a kormányzat egységét. Sergio Mattarella államfő ennek hatására feloszlatta a parlamentet. Öt nagy párt és számos kisebb politikai erő mérkőzik meg a szeptember 25-én tartandó szavazáson. A legnagyobb meglepetést a Giorgia Meloni által fémjelzett Fratelli d’ Italia, az Olasz Testvérek jobboldali tömörülés előretörése hozta.

A Fratelli d’ Italia (FDI) kiegészülve a Legával és Forza Italiával (FI) 45%-ot szerezne a mostani felmérések szerint, amellyel erős többséggel rendelkező jobboldali kormánykoalíció alakulhat a Parlamentben.

diagr_2.jpg

Forrás: Politico.eu

A közvéleménykutatások szerint az Enrico Latte vezette baloldali Partito Democratico (PD) 24%-os támogatottságnak örvend hasonlóan az FDI-hez. Azonban baloldali kormánykoalíció kialakítása a jelenlegi politikai környezetben nem valószínű. A baloldal fragmentált a kormányválság óta, és mint a diagram mutatja: még ha az Öt Csillag Mozgalommal is alakítana szövetséget a PD, abban az esetben sem lennének többségben.

A baloldali-balközép pártok ugyanis nem hajlandók megegyezésre jutni Mario Draghi lemondása óta.

Giorgia Meloni pártja az 5 évvel ezelőtti választáson marginális politikai szereplőnek számított, mivel a szavazatok 4,4%-át szerezte meg. Mostanra viszont a legnépszerűbb párttá nőtte ki magát az FDI, amely országos intenzív és emberközeli kampányának köszönhető, a választók Melonit hiteles és politikailag koherens ideológiával rendelkező politikusnak gondolják, aki az anyaságot/családot, a kereszténységet és a patriotizmust jelölte meg fő értékeiként. A párt az EU-val szemben kritikus, az olasz szuverenitást fontosnak tartja, valamit felszólal az LMBTQ-lobbi ellen.

Giorgia Meloni lehet Olaszország első megválasztott női miniszterelnöke.

Az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdasága közel áll ahhoz, hogy jobboldali kormány vezesse. A következő bő egy hónapban az FDI-vel nem szimpatizáló média politikai nyomás alá fogja helyezni a pártot, főleg az lehet a fő üzenetük, hogy újfasiszta és szélsőjobboldali múlttal rendelkező párt kerül Olaszország élére. A választás pedig azon múlhat, hogy a jobboldali pártok képesek-e egységesek maradni, és nem engedni a külső hatásoknak.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon