Blog

Megéri ellenfeleinek felelősségre vonniuk Trumpot?

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárás nem jelentene választ az Egyesült Államok politikai válságára, ehelyett új politika kialakítására kellene törekedni – osztja meg gondolatait Samuel Moyn, a Yale Egyetem történelemés jogprofesszora a The Guardian hasábjain.

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárás nem jelentene választ az Egyesült Államok politikai válságára, ehelyett új politika kialakítására kellene törekedni – osztja meg gondolatait Samuel Moyn, a Yale Egyetem történelemés jogprofesszora a The Guardian hasábjain.

A napokban került nyilvánosságra az a leirat, melyben Donald Trump Volodimir Zelenszkij ukrán államfőtől politikai riválisának kivizsgálásában kért segítséget. Mint ismeretes, az ominózus júliusi telefon beszélgetés során az amerikai elnök Hunter Biden, Joe Biden fiának ukrajnai üzleti ügyleteiről kért terhelő információkat. Nem sokkal később Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy ezen leirat birtokában elkezdődhet az alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálat megindítása az amerikai elnök ellen.

Annyiban mindenképpen egyetérthetünk, hogy maga a tett nem különösebben etikus, de nem is egyedülálló eset, főleg úgy, hogy konkrét, a demokraták által remélt belső információk nem hangzottak el – véli Moyn. A liberális és konzervatív centristák szemében ez egy újabb reménysugár, amibe kapaszkodhatnak: ha a Mueller-féle nyomozás nem volt elég Trump leváltásához, talán ez majd megadja a végső lökést.

Bár a jelenleg regnáló amerikai elnök hatalomból való menesztésének több oka is lehetne, és ahhoz sem férhet kétség – írja a szerző –, hogy Trump elnöksége meglehetősen kaotikus. A választók szemében azonban még ez is kevésbé tűnik kellemetlennek, mint a tény, hogy az ellenfelek egyike sem meri beismerni kudarcos politikájuk okozta vereségüket és igazi alternatívát sem tudnak kínálni az amerikai polgároknak.

A centristák egyszerűen vissza akarnak térni ahhoz a status quóhoz, amelyet Trump megszakított, és bíznak benne, hogy az álláspontjuk mellett való határozott kiállásuk visszaállítja megtépázott jó hírnevüket. A progresszív felek legnagyobb félelme azonban pont az, hogy a centristák ehhez a politikához térnek vissza, mely magát a „Trump-jelenséget” megalkotta.

Al Green, egy texasi demokrata kongresszusi képviselő már a kezdetektől amellett érvelt, hogy el kellene indítani a felelősségre vonási eljárást Trump ellen, mivel a következő elnökválasztáson ez is a demokrata elnökjelölt „malmára hajtaná a vizet”. Trump erre gúnyosan csak úgy reagált, hogy ez az „áskálódás” tovább csorbítja a demokraták reputációját, és csak annyit bizonyít, hogy tényleges alternatívával nem rendelkeznek.

Úgy tűnik, az amerikai nép számára a legnagyobb kockázatot a felelősségre vonási eljárás elindítása jelentené. Így ugyanis a centristák előtt újra esély nyílna régi politikájuk visszaállítására, ami nem jelentene elmozdulást Trump „zsákutcába” futó politizálásához képest.

Mindez azt mutatja, hogy a progresszív politikusoknak Trump leváltásához nem elég jogszabályokat vagy törvényeket lobogtatni, hanem egy átfogó, gazdaságilag kivitelezhető és reális alternatívát kell nyújtaniuk, hogy megnyerjék a széles tömegeket.

Szemlézte: Benkő Lilla