Blog

Megszületett a döntés: emberi jognak számít a klímavédelem

A KlimaSeniorinnen, egy svájci társulat, ami több, mint 2500 főt számlál, fellépett saját kormánya ellen és történelmi győzelmet aratott az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Április 9-én ugyanis a strasbourgi bíróság kimondta, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelye alapján az…

A KlimaSeniorinnen, egy svájci társulat, ami több, mint 2500 főt számlál, fellépett saját kormánya ellen és történelmi győzelmet aratott az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Április 9-én ugyanis a strasbourgi bíróság kimondta, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelye alapján az államnak biztosítania kell a polgárai számára a klímaváltozással szembeni hatékony védelmet. Amennyiben ez nem történik meg, jogi következményei is lehetnek az elmaradt intézkedéseknek.

Már a per megnyerése előtt pozitív volt a hangvétel az idős asszonyok körében. Az X (néhai Twitter) oldalukon posztolt bejegyzés is arra utal: jóval az ítélet megszületése előtt hittek az aktivisták a győzelmükben. ,,Itt valami igazán történelmi fog történni”: milyen igazuk lett.

Ezelőtt a sorsdöntő nap előtt is volt már példa olyan esetekre, amikor klímavédelmi aktivisták egyes országok ellen pert indítottak és sikeresen megnyerték azt.

2019-ben Hollandia Legfelsőbb Bíróságának ítélete arra kényszerítette az országot, hogy 25%-kal redukálja az üvegházhatású gázok kibocsátását. 2021-ben egy francia bíróság úgy ítélte meg, hogy a kormány felelős a környezeti károkért, miután nem sikerült teljesítenie az üvegházhatású gázok csökkentéséről alkotott célokat. Ugyanebben az évben Németország Alkotmánybírósága kijelentette, hogy a 2019-es klímatörvény részben “alkotmányellenes”, mert túl nagy terhet ró a jövő generációira a klímavédelmet illetően.

klimacelok.jpg

Adatok forrása: Eurobarometer

Ahogy a fenti ábra is mutatja, az európai uniós állampolgárok többsége nincs megelégedve saját kormányuk környezetvédelmi intézkedéseivel.

2023 nyarán az emberek túlnyomó része úgy vélekedett, hogy országának vezetése nem képes mérsékelni a klímaváltozás következtében keletkezett károkat.

Kicsivel kevesebb, mint egy év alatt ez az arány nem javulhatott olyan mértékben, mint ahogy azt remélnénk. Nem meglepő tehát, hogy mind a mai napig a környezetvédelem egy igen fontos, viszont annál érzékenyebb témának számít.

Ugyanakkor nem mindenki volt olyan szerencsésnek mondható, mint az idős hölgyek alkotta svájci társulat. Ugyanúgy április 9-én két másik klímavédelemmel kapcsolatos kérdésben is döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az egyiket Damien Carême, korábbi francia polgármester és jelenlegi európai parlamenti képviselő indította el Franciaország kormánya ellen. A várt eredmény azonban elmaradt.

Nem több sikerrel zárult a hat portugál fiatal által 32 ország ellen indított ügy. Ebben az esetben a strasbourgi bíróság kimondta, hogy a felperesek csak saját hazájuk ellen indíthatnak eljárást. A Portugália elleni intézkedések viszont nem folytathatók tovább európai színtéren, ugyanis a jogorvoslati lehetőségeket állami szinten még nem merítették ki. Bár csalódott a per eredménytelenségében, Sofia Oliveira nem volt rest szolidaritását kifejezni a svájci KlimaSeniorinnen csoporttal. A 19 éves portugál fiatal úgy gondolta, hogy,

az ő győzelmük a mi győzelmünk, és mindenki más győzelme is”.

2024. április 9-ét tekinthetjük sorsdöntő napnak? Egyértelműen, hiszen egy olyan döntés született, amely mindenki számára előnyös lehet, amely alapján a kormányokat cselekvésre lehet késztetni. A környezet állapotának javulása adott esetben megalapozhatja egy személy mentális egészségét, ez pedig további lépések megtételére ösztönözheti azokat, akik első kézből megtapasztalhatták az országok által megtett lépések pozitív hatásait. Amint mindenki együttesen elkezd tenni egy jó és élhető jövő reményében, akkor fogjuk csak igazán látni, hogy mekkora mérföldkő is volt valójában, amikor a strasbourgi bíróság úgy határozott: a klímavédelem emberi jog!

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon