Blog

Melyek a fő stratégiák az amerikai elnökválasztáson?

Egyre élesebbé válik a Kamala Harris és Donald Trump közötti politikai párharc, ahogy mindkét jelölt igyekszik megszólítani a választókat és saját narratíváját erősíteni. Trump az utóbbi napokban radikális baloldaliként jellemezte ellenfelét, miközben Harris kampánya számos kihívással szembesül,…

Egyre élesebbé válik a Kamala Harris és Donald Trump közötti politikai párharc, ahogy mindkét jelölt igyekszik megszólítani a választókat és saját narratíváját erősíteni. Trump az utóbbi napokban radikális baloldaliként jellemezte ellenfelét, miközben Harris kampánya számos kihívással szembesül, különösen a „wokeizmus” vádjaival és a múltbeli kijelentéseivel kapcsolatban.

Donald Trump radikális baloldaliként és az átlag amerikaiaktól távol álló politikai szereplőként jellemezte Kamala Harrist az utóbbi napokban. Erre válaszul Harris az olyan demokrata prioritásokra összpontosít, mint az abortuszjogok, a szavazati jog és a társadalombiztosítás védelme. Emellett hangsúlyozta nemzetbiztonsági álláspontját is, próbálva ellensúlyozni Trump kritikáit, különösen a bevándorlással és az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatban. Személyes történetének és hátterének megosztásával igyekezett rokonszenvessé és megnyugtatóvá tenni magát, mint erős és megközelíthető vezető.

Harris a volt elnököt veszélyes és öncélú vezetőként ábrázolta, akit egy második ciklusban sem lehetne ellenőrizni. Harris politikai retorikája a felmérések szerint egyelőre megnyugtatta támogatóit, azonban egyes szakértők éles kritikával illették.

Richard Lee Abrams cikke a „wokeizmus” kritikájára összpontosít ezzel kapcsolatban, amelyet olyan ideológiaként ír le, amely fenntartja az identitáspolitikát és gyakran alkalmazza a pozitív faji megkülönböztetést. A Konvención elhangzott beszédről azt írja, hogy Harris a saját személye helyett édesanyja történetére és hátterére alapozta mondanivalóját. Ez pontosan az a wokeizmus, amitől próbálták elhatárolni a kampányát - írja Abrams. Szerinte mindez azt a képet erősíti a jelöltről, hogy faji és nemi ismérvei miatt kell elnöknek lennie, nem pedig személyes rátermettségéből adódóan.

Eközben egy 2017-es videoklipet is összefüggésbe hoztak az elhangzottakkal. Ebben Kamala Harris arra buzdítja az embereket, hogy „maradjanak wokeok”. A kifejezés ekkoriban vált népszerűvé és a kritikusok ezt használják fel arra, hogy Harrist radikálisnak állítsák be, néhányan „kommunista funkcionáriusnak” is nevezték őt. A klip problémát jelentett Harris számára, mivel számos ellentmondás tapasztalható jelenlegi beszédeivel összevetve. 

amcsieselyek.png

Forrás: 270 To Win

A közelgő elnökválasztással kapcsolatosan a Reuters közvélemény-kutatása szerint a demokraták jelöltje jelenleg 4 százalékponttal (45%-41%) vezet Donald Trumppal szemben, Kennedy visszalépését követően.

A kutatás szerint Biden visszalépése fokozott lelkesedést váltott ki a demokrata szavazók körében: 73%-uk mondta azt, hogy mióta Harris beszállt a versenybe, jobban izgatott a szavazás miatt. Ez a lelkesedés ellentétben áll a korábbi véleményekkel, amelyek alapján sok Biden támogatót elsősorban a Trumppal szembeni ellenállás motivált. Ugyan ilyen radikális változás volt Trump közelmúltban tett bejelentése, melyben támogatását fejezte ki a rekreációs célú marihuána legalizálásával kapcsolatban Floridában. Ebből is látszik, hogy az előző választásokhoz hasonlóan a két jelölt már a fontosabb államokra fókuszál, hogy biztosítsa ottani győzelmét.

Szemlézte: Henez Botond

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon