Blog

Melyek a fő törésvonalak az Európai Unióban?

Minden politikai közösségben természetes, hogy a jövőt meghatározó kérdések mentén konfliktusok keletkeznek a különböző értékeket képviselő csoportok között, így az Európai Unió politikája is állandó feszültségekkel van tele. Fontos azonban, hogy ezek a konfliktusok csak polarizálják a közösség…

Ezek a törésvonalak különböző politikai, gazdasági és társadalmi kérdések mentén alakulnak ki. Fontos hangsúlyozni, hogy idővel és az aktuális politikai válságoktól függően változhatnak. Szeretném felvázolni azokat a kérdéseket, amelyek a lényeges törésvonalakat jelentik.

Az elmúlt években az illegális migráció kiemelkedő jelentőségű kérdéssé vált az Európai Unióban. A tagállamok között megosztottság mutatkozik a migráció kezelésének módja és a kapcsolódó politikák tekintetében. Mint ahogyan azt már korábban is említettük, Magyarország például nem engedett be a migrációs válság idején ellenőrzés nélküli tömegeket. Jelentős problémát okoz az EU-tagállamok közötti megosztottság. Egyes tagállamok, például Olaszország és Görögország, ahová sok bevándorló érkezik, úgy érzik, hogy más országok nem tesznek eleget a migrációs kérdés kezelése érdekében. Ráadásul a kérdést az is bonyolítja, hogy a különböző országok értékrendben különböző platformokon állnak. Bár

érdemes látni, hogy azok az államok, amelyek eddig teljes mértékben támogatták a befogadás politikáját, a sok negatív tapasztalat miatt egyre mérsékeltebben képviselik álláspontjukat.

Nem mellesleg azért, mert azok a nyugat-európai országok, amelyek Magyarországgal ellentétben a migrációs válság idején szinte ellenőrzés nélkül tömegeket engedtek be, most akár a terrorizmus megjelenése miatt is aggódhatnak.

A közös valutáról szóló politikai vita is élénken jelen van az európai diskurzisban. Azok a tagállamok, amelyek még nem vezették be az eurót, gyakran vitatják, hogy mikor és milyen feltételekkel csatlakozhatnak az euróövezethez.

Egyesek úgy vélik, hogy az eurózóna bővítése elősegítheti az európai integrációt, míg mások a gazdasági különbségek miatt aggódnak.

Vannak viták az Európai Monetáris Unió (EMU) mélységével kapcsolatban is. Ami jobban eléri a választókat, az az eurózóna bővítésének kérdése. Az euró bevezetésének folyamatát és feltételeit az Európai Unió alapító szerződései, különösen a Maastrichti Szerződés szigorúan szabályozza. Az eurózónához való csatlakozásban érdekelt EU-tagállamoknak teljesíteniük kell a Maastrichti Szerződésben meghatározott gazdasági kritériumokat. E kritériumok közé tartozik a pénzügyi stabilitás, az alacsony infláció, az alacsony költségvetési hiány és az alacsony államadósság. Az eurózónába való belépéshez politikai akarat és a lakosság támogatása szükséges.

A fentebb említetteknek, és még sok más fontos kérdésnek a kezelése igazi kihívást jelent az EU politikusai számára, hiszen olyan stratégiát kell kialakítani, amely közösen kivitelezhető, de bizonyos mértékig az egyes tagországok saját szempontjai és érdekei is érvényesülnek.

Írta: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon