Blog

Mélyül a politikai válság Szlovákiában

Nem enyhül a lassan egy éve tartó politikai krízis a közép-európai országban. Eduard Heger, a szlovák ügyvezető kormány miniszterelnökének május 8-i lemondása hatalmas mértékben járult hozzá a zűrzavarhoz. Zuzana Caputová államfő szakértői kormányt jelölt ki, élén Ódor Lajossal, aki a szeptemberi…

Nem enyhül a lassan egy éve tartó politikai krízis a közép-európai országban. Eduard Heger, a szlovák ügyvezető kormány miniszterelnökének május 8-i lemondása hatalmas mértékben járult hozzá a zűrzavarhoz. Zuzana Caputová államfő szakértői kormányt jelölt ki, élén Ódor Lajossal, aki a szeptemberi előrehozott választásokig vezeti az országot.

2022 nyarán a négypárti koalíciót vezető konzervatív populista OL’aNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) párt ultimátumot kapott a jobbközép SaS-tól (Szabadság és Szolidaritás), melyben Igor Matović, az OL’aNO elnökének pénzügyminiszteri posztjából való eltávolítását követelték.

Az OL’aNO vezetője nem örvendett túl nagy népszerűségnek akkoriban a választók körében, így Eduard Heger, az akkori pénzügyminiszter került a helyére.

Matović azonban nem mondott le posztjáról, így a SaS kilépett a kormányból, majd az ezáltal kisebbségbe kerülő kormány ellen december folyamán bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, mely sikeresnek bizonyult. Éppen akkor, mikor az elnök kinevezte a pártot az ideiglenes kormány vezetésére.

Egyre égetőbb lenne az előrehozott szavazás megrendezése

Az elmúlt hetekben Heger nem egy minisztere távozott pozíciójából: a pénzügyminisztere mellett több külügyminisztere is lemondott. Ezek után valószínűsíthető volt, hogy ő sem tud már sokáig a pozíciójában maradni, hiszen miniszterei nélkül már nem tud eleget tenni korábbi ígéretének, mely szerint igyekezett volna békében vezeti az országot az előrehozott parlamenti választásokig. Így Ódor Lajos várhatóan szeptember 30-ig vezeti majd Szlovákiát.

Az orosz invázió óta Szlovákia Ukrajna egy jelentős támogatójának bizonyult. Fegyverek mellett MiG vadászgépeket is küldött Kijev segítségére, melyről az akkor még hivatalban lévő Eduard Heger is beszámolt.

Jelen pillanatban valószínűsíthető, hogy a koalíciós kormány összeomlása a korábbi kormánypártnak kedvez majd.

A felmérések szerint a Robert Fico volt miniszterelnök által vezetett Smer-SD baloldali párt a győzelem esélyese. Ők ellenzik az Ukrajnánk nyújtott katonai segítséget és az ’’ukrán fasisztákat” okolják a konfliktus kirobbantásáért. Fico véleménye szerint az uniós szankciók a felelősek azért, hogy Szlovákia gazdaságilag nehéz helyzetbe került, megoldásként a mielőbbi fegyverszünetre tett javaslatot.

348363224_733861502072597_3287658197752059912_n.png

A táblázat 2023. május 10-i adatokat tartalmaz.

Forrás: Politico

A szeptember 30-án megrendezésre kerülő választásnak nemcsak belpolitikailag, hanem külpolitikailag is hatalmas jelentősége lesz. Az elkövetkezendő időszak egyik legnagyobb kérdése, hogy hatalmon marad-e az ukrán-barát párt, vagy egy újabb, háborút lezárni kívánó erő kerül hatalomra, ezzel új fordulatot hozva az orosz-ukrán háború menetébe.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon