Blog

Mennyit dolgoznak valójában az európai parlamenti képviselők?

Kisebb vita alakult ki több, EP-szavazásokat figyelő szervezet körül. Több dühös EP-képviselő is azt állítja, hogy a munkájuk több mint csak szavazás – vagy nem szavazás. Ebben a témában gyűjtötte össze James Panichi a Politico oldalán a közelmúlt eseményeit.Az egész…

Kisebb vita alakult ki több, EP-szavazásokat figyelő szervezet körül. Több dühös EP-képviselő is azt állítja, hogy a munkájuk több mint csak szavazás – vagy nem szavazás. Ebben a témában gyűjtötte össze James Panichi a Politico oldalán a közelmúlt eseményeit.

Az egész azzal kezdődött, hogy egy csoportnyi EP-képviselő panaszt tett egy EU által finanszírozott „civil watchdog” weboldal miatt, ami szerintük lustának állította be őket. Áprilisban egy csoport, főleg olasz EP-képviselő a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségétől (S&D) azt nyilatkozta, hogy nem helyénvaló a VoteWatch Europe nevű civil szervezet munkája. Szerintük a VoteWatch túl nagy figyelemmel kíséri azt, hogy milyen gyakran vesznek részt üléseken, szólalnak fel vagy szavaznak, és figyelmen kívül hagyja a háttérmunkájukat. Az említett képviselők szerint ezek a mennyiségi elemzések azt a benyomást kelthetik a nyilvánosság előtt, hogy nem dolgoznak elég keményen. „Hogy lehetséges az, hogy fizetnünk kéne egy olyan szervezetnek, ami aztán megfordul és azt mondja, hogy Martin Schulz a parlamenti szavazások mindössze 3 százalékán van jelen?” – kérdezte az egyik S&D EP-képviselő.

A képviselők dühe oda vezetett, hogy a Költségvetési Ellenőrző Bizottság is nyilatkozott az ügyről. Az ilyen szervezetek szerintük „felesleges munkára ösztönzi” a EP-képviselőket. A „felesleges munka” alatt azt értették, hogy az EP-képviselők a szavazásokon való részvételre fognak fókuszálni, de nem azért, mert akármi értelmeshez akarnak hozzájárulni, hanem mert muszáj.

De mennyit is fizet az EU a VoteWatch-nak? Az EP-képviselők azt nyilatkozták az újságíróknak, hogy 2013 és 2015 között 500 ezer eurót kapott a szervezet. Ezzel ellentétben a VoteWatch azt állítja, hogy a támogatás, amit kaptak, éppen csak meghaladja a 400 ezer eurót és azt is kizárólag a MyVote2014 és a Pollwatch2014 nevű projektjeikre költöttek. „Sajnos úgy tűnik, hogy sok EP-képviselő kellemetlenül érzi magát, ha figyelik a munkáját” – tette hozzá Doru Frantescu, a VoteWatch igazgatója.

A másik hasonló szavazás-számláló oldal a MEP Ranking. A VoteWatch szerint sok EP-képviselő tévesen azt hiszi, hogy társvállalat a MEP Rankinggal, ami igazából egy barcelonai, egyszemélyes üzemeltetésű oldal, amit egy Miquel Catala nevű katalán aktivista vezet (a weblapon szerepel egy Európa-térkép, ami egy teljesen független Katalóniát ábrázol). A weblapon van egy „legaktívabb EP-képviselők” és egy „legkevésbé aktív EP-képviselők” lista is. Catala azt nyilatkozta a Politicónak, hogy az EU-tól nem kap semmiféle támogatást, és hogy az oldalán csak nyilvánosan elérhető információt gyűjt össze több forrásból; s ha valakit nagyon érdekel ez az információ, akkor megszerezheti a Európai Parlament honlapjáról is. „Mindig lesznek EP-képviselők, akiket zavar a munkánk, de mi csak nyilvános információt osztunk meg” – tette hozzá.

Doru Frantescu is osztja ezeket a nézeteket, viszont nem örül annak, hogy az ő viszonylag nagy szervezetét összetévesztik egy kisebb barcelonaival. Azt is elmondta a Politicónak: a közelmúltbeli események arra ösztönözték, hogy újragondolja, folyamodjon-e a szervezete EU-s támogatásért.

Thorpe Dániel