Blog

Menteni a menthetőt - a törökországi földrengés humanitárius következményei Szíriában rendkívül súlyosak

Február 6-án hajnalban rendkívül erős földrengéshullám rázta meg Törökországot, Szíriát, valamint kisebb részben a környező országokat: Ciprust, Jordániát, Libanont, Irakot, Grúziát és Örményországot. Az első négy rengés kevesebb, mint egy órán belül zajlott le, amit további hat utórengés követett…

Február 6-án hajnalban rendkívül erős földrengéshullám rázta meg Törökországot, Szíriát, valamint kisebb részben a környező országokat: Ciprust, Jordániát, Libanont, Irakot, Grúziát és Örményországot. Az első négy rengés kevesebb, mint egy órán belül zajlott le, amit további hat utórengés követett aznap, valamint február 7-én délelőtt. A térség azonban nem csupán a természeti katasztrófák következtében tekinthető rendkívül instabilnak, hanem a befagyott konfliktusként kezelhető szíriai polgárháború miatt is, amelynek alakulásában nem csak a regionális, de a globális nagyhatalmak is érdekeltek. A földrengés humanitárius következményeit, valamint az ellenzéki erők által ellenőrzött észak-kelet-szíriai területek tragikus helyzetét Natasha Hall (Center for Strategic and International Studies) elemezte.

A természeti katasztrófák kezelése általában minden ország számára hatalmas kihívást jelent, azonban az erős központi kormányzat, valamint a társadalmi kohézió nagyban segíti ennek legyűrését. Amennyiben azonban egy polgárháborús helyzetben lévő országot ér hasonló tragédia, a politikai ellentétek ellehetetleníthetik a legalapvetőbb humanitárius segítségnyújtást is.

Ez a helyzet a földrengés által rendkívüli mértékben érintett Szíriában is, ahol az ellenzéki erők által kontrollált területek támogatása egyre inkább elérhetetlennek látszik.

 

A szíriai kormányzat – annak ellenére, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok, és más nyugati hatalmak szankciói következtében eddig izolációban létezett – rögtön vészhelyzeti nyilatkozatot tett az ENSZ felé, valamint deklarálta, hogy minden országtól fogad segélyeket, azonban nem járul hozzá a török határátlépésekhez. A kormányerők szövetségesei, így Oroszország, az Emirátusok, Irán, és Irak is felajánlotta már a segítségét, utóbbi légi híd kialakítását is szorgalmazta, azonban ez nem érné el az ellenzéki területeket.

Törökország délkeleti területein a polgárháború elől menekülő szíriaiak millió élnek, azonban a krízist itt is képesek kezelni. Az Európai Unió elindította Törökország számára a civil védelmi mechanizmust, valamint – a történelmi ellenségeskedés ellenére – még Ciprus is felajánlotta a segítségét. Ez várhatóan pozitív választ szül Ankara részéről,

hiszen Erdogan elnök politikai karrierjének jövője ezen a válságkezelésen múlhat.

Ennek értelmében a beérkező segélyeket kizárólag a török hatóságok menedzselhetik, így központi kontroll alatt tartva a humanitárius segítségnyújtást.

A legrosszabb helyzet az ellenzéki erők által ellenőrzött szíriai területeken van. Mivel a politikai hatalom, így a határok kérdése meglehetősen bizonytalan a térségben, az itt élők kizárólag a Törökországból érkező humanitárius támogatásra számíthatnak.

Ezen régióban nincsenek jelen újságírók, akik a nemzetközi közösség számára hírt adhatnának az itt uralkodó állapotokról, pedig körülbelül 5 millió embert lehetetlenített el a földrengés, akiknek 2/3-a belső menekült.

A Törökországtól való függőség azonban nagyban hátráltathatja a humanitárius támogatást, hiszen Ankarának jelen helyzetben – elsősorban – saját állampolgárai biztonságát kell garantálnia. Az eddig itt működő koordináló csoportok tagjait is nagyban érintette a természeti katasztrófa, így ők sem tudnak a saját munkájukra fókuszálni.

A katasztrófa súlya leginkább a szíriai-török határon fekvő Bab al-Hawa átkelőnél, valamint az itt működő kórházban látszik.

Az átkelőhöz vezető utak gyakorlatilag járhatatlanná váltak a rengések következtében, így a török segélyek szállítása rendkívül kockázatossá vált. 

A helyzetet tovább tetézi, hogy a szíriai rezsim, Törökország, valamint az ellenzéki területek egy részét ellenőrző Hay'at Tahrir al-Sham (az Al-Kaida korábbi társszervezete) között egyre növekvő geopolitikai feszültségek húzódnak, így az észak-keleti területeken élők jövője minden eddiginél kilátástalanabbá vált.

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon