Blog

Merénylet Trump ellen - túlforrott az amerikai politikai verseny

„Halottnak kellene lennem” – mondta Donald Trump volt amerikai elnök, miután július 13-án este merényletet kíséreltek meg ellene egy pennsylvaniai nagygyűlésen. A jelölt támogatói megkérdőjelezték a titkosszolgálat védelmi képességeit, míg Trump igyekszik saját javára fordítani az eset körül…

„Halottnak kellene lennem” – mondta Donald Trump volt amerikai elnök, miután július 13-án este merényletet kíséreltek meg ellene egy pennsylvaniai nagygyűlésen. A jelölt támogatói megkérdőjelezték a titkosszolgálat védelmi képességeit, míg Trump igyekszik saját javára fordítani az eset körül felerősödő érzelmeket.

Donald Trump vasárnap Milwaukee-ba érkezett, ahol hivatalosan is kinevezik republikánus elnökjelöltnek, miután túlélt egy merényletet, amely tovább súlyosbította az amúgy is széleskörű amerikai politikai megosztottságot. Az incidens óta adott első interjúinak egyikében Trump úgy nyilatkozott a konzervatív amerikai médiának, hogy úgy érzi, „a szerencse vagy Isten” mentette meg. 

A leghihetetlenebb dolog az volt, hogy történetesen nem csak elfordítottam [a fejemet], hanem pontosan a megfelelő időben és a megfelelő mértékben - mondta hozzátéve, hogy a fülét súroló golyó könnyen megölhette volna.

Joe Biden demokrata elnök elrendelte annak vizsgálatát, hogy egy AR-15-ös típusú puskával felszerelt 20 éves férfi hogyan jutott elég közel ahhoz, hogy rálőjön a politikusra. Trumpot ugyanis, mint volt elnököt, élethosszig tartó védelemben részesíti az amerikai titkosszolgálat. 

A tömegben egy ember meghalt, két másik pedig megsebesült, mielőtt a titkosszolgálat ügynökei halálos lövést adtak le a gyanúsítottra, a húszéves Thomas Matthew Crooksra. Az FBI közölte, hogy bár vizsgálata szerint Crooks egyedül cselekedett, továbbra is kutatják, hogy a konyhai dolgozó kapott-e segítséget. A támadásban meghalt néző, Corey Comperatore, egy 50 éves önkéntes tűzoltóparancsnok, családját próbálta védeni a lövések közben.

Trumpnak csütörtökön kell átvennie pártja hivatalos jelölését a Republikánus Nemzeti Kongresszuson egy beszéddel.

Ez egy lehetőség arra, hogy az egész országot, sőt az egész világot összehozzuk. A beszéd sokkal másabb lesz, sokkal másabb, mint két nappal ezelőtt lett volna

- jelezte Trump a Washington Examiner című lapnak.

Biden közben vasárnap a Fehér Ház Ovális Irodájából tartott televíziós beszédet.

Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak, soha semmilyen erőszaknak. Pont. Nincs kivétel. Nem engedhetjük, hogy ez az erőszak normalizálódjon - mondta.

Hozzátette azt is, hogy a politikai retorika ebben az országban nagyon elmérgesedett és itt az ideje lehűteni a kedélyeket.

Míg az Egyesült Államokban gyakoriak az iskolákban, szórakozóhelyeken és más nyilvános helyeken elkövetett tömeges lövöldözések, ez a támadás volt az első olyan lövöldözés, amelyet amerikai elnök vagy jelentős párt elnökjelöltje ellen kíséreltek meg a Ronald Reagan republikánus elnök ellen 1981-ben elkövetett merényletkísérlet óta.

Az FBI közölte, hogy a jelenleg is zajló Republikánus Kongresszust és a résztvevőket nem fenyegeti semmilyen ismert veszély, míg a titkosszolgálat szerint nem számítanak a biztonsági terv módosítására. A kongresszuson televíziós beszédeket tartanak majd feltörekvő republikánus sztárok és politikusok, akik a párt olyan témákkal kapcsolatos álláspontját emelik ki, mint az abortusz, a bevándorlás és a gazdaság.

Mindeközben az amerikai választók tartanak a felerősödő érzelmektől a kampány kiélesedésével. Sokak szerint a merénylet döntő lökést adhat a bizonytalanabb választóknak, hogy Trumpra voksoljanak.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon