Blog

Merkel által beengedett szíriai migránsok dönthetik el a német választások kimenetelét

Számos cikkben foglalkoztunk már a németországi választási szuperévvel és annak csúcspontjával, a szeptember 26-án esedékes szövetségi választásokkal. A Reuters írása azonban egy másik szempontját is bemutatja ennek az Európa sorsára nézve döntő jelentőségű szavazásnak: a beengedett számos szíriai…

Számos cikkben foglalkoztunk már a németországi választási szuperévvel és annak csúcspontjával, a szeptember 26-án esedékes szövetségi választásokkal. A Reuters írása azonban egy másik szempontját is bemutatja ennek az Európa sorsára nézve döntő jelentőségű szavazásnak: a beengedett számos szíriai menekült először fog ugyanis szavazni.

Tarek Saad - aki a Balti-tenger partvidékén fekvő Schleswig-Holsteinban kampányol a szociáldemokratákért (SPD) - mely párthoz 2016-ban csatlakozott, mindössze két évvel azután, hogy megérkezett Németországba - szívesen segítene más szíriai menekülteknek, hogy új otthont szerezzenek Németországban, és a szeptember 26-i szövetségi választást ennek tökéletes eszközeként látja.

Úgy gondolja, hogy azon dolgok, amelyek megnehezítik az ő életét, bizonyára másokat is gyötörnek, és ahhoz, hogy ezeket a lehető leggyorsabban megváltoztathassák, politikai párthoz kell csatlakozniuk.

Angela Merkel kancellár döntése, amellyel 2015-ben megnyitotta a köztársaság kapuit több százezer szíriai menekült előtt, meghatározó kérdés volt Németország 2017-es választási kampányában is és hatásai máig nem múltak el.

Nézzünk pár adatot ezzel kapcsolatban! A szövetségi statisztikák szerint a német állampolgárságot szerzett szírek száma 2020-ban, a kampányidőszak kezdetén 74%-kal, 6700 főre emelkedett. A becslések szerint a szíriai menekültek összlétszáma jóval magasabb, több mint 700 000, de az állampolgárság megszerzése időt igényel. Az Integrációs és Migrációs Szakértői Tanács (SVR) 2020-as tanulmánya szerint a migrációs háttérrel rendelkező németek 65%-a szavazott 2017-ben, szemben a németek 86%-ával.

A tanulmány megállapította, hogy a nyelvtudás, a társadalmi-gazdasági helyzet és a tartózkodás hossza voltak a fő tényezők, amelyek meghatározták a migránsok részvételét a választásokon, lévén minél hosszabb ideig tartózkodik valaki Németországban annál valószínűbb, hogy úgy érzi: részt akar venni a politikai életben.

nemetmigrans_belso.png

Történelmi nézőpontból a Dél-Európából és Törökországból érkezett migránsok, akik még vendégmunkásként mentek Németországba, a szociáldemokratákat tekintették az érdekeiket legjobban képviselő pártnak. Ezzel szemben a szíriaiak nagyobb valószínűséggel támogathatnák Merkel pártját, hiszen a CDU 2013 és 2016 között alakította ki migrációs politikáját, amikor a szíriaiak többsége megérkezett Németországba. Csakhogy mivel Merkel 16 év után az elköszön a kancellári posztról, sok szíriai másképp vélekedik, hiszen nem tudják, hogy utódja hogyan fog bánni velük.

Egy nem hivatalos közvélemény-kutatás egy szíriai migránsokat felölelő Facebook csoport tagjai körében azt mutatta ki, hogy a legtöbben az SPD-re szavaznának, majd a Zöldekre, a harmadik legnépszerűbb opció pedig a tartózkodás volt részükről.

Ez azt is jelenti, hogy ha csak pár százalékon fog múlni a szavazás eredménye, könnyen lehet, hogy a beengedett szíriai migránsok szavazatainak látható nyoma lesz Németország jövőjének térképén.

Szemlézte: Spiesz Bianka