Blog

Mi lesz a népességnövekedés időzített bombájával?

Egyre optimistábbak lehetünk? A Föld és az emberiség fenn fog maradni, a születési számok pedig szinte mindenhol csökkennek a Bloomberg elemzése szerint.

Egyre optimistábbak lehetünk? A Föld és az emberiség fenn fog maradni, a születési számok pedig szinte mindenhol csökkennek a Bloomberg elemzése szerint.

A látványosan hamisnak bizonyuló jövendölések egyik köre arról szól, hogy a túlnépesedés el fogja árasztani a Földet. A leghíresebb ilyen Thomas Malthus, egy 1700-as évek végén író brit közgazdász tollából származik. Malthus a múltbeli tendenciákat a jövőre kivetítve az jósolta, hogy a népességnövekedés következtében az emberiség elkerülhetetlenül feléli az élelmiszerkészleteit, és az tömeges éhezéshez vezet. Ez mostanáig nem történt meg: folyamatos az újabb és újabb technológiai fejlődés, aminek segítségével az emberiség megmenekült.

1968-ban Paul Ehrlich stanfordi biológus megírta a „The Population Bomb” című könyvet, amelyben arra figyelmeztetett, hogy az ellenőrizetlen népességnövekedés tömeges éhezéshez fog vezetni a '70-es években. Nem lett igaza, ahogy Malthusnak sem. Világszerte rohamosan nőtt a népesség, az élelmiszerellátás mégis tudta tartani a lépést.

A túlnépesedés prófétáit ezidáig felülmúlta a technológia, de az emberi leleményesség egyedül nem lesz képes végső győzelmet aratni a Föld élelmezésének csatájában: a népességnövekedés egyszer csak kikezdheti a Föld kalóriabiztosító-képességét.

Ezért annak érdekében, hogy Malthust és Ehrlichet magunk mögött hagyhassuk, a második szempontnak is teljesülnie kell: az alacsonyabb születési számnak. Hogy az ember megmentse a környezetét és saját magát, kevesebb gyereket kell világra hoznia.

Szerencsére ez a tendencia figyelhető meg a valóságban. Malthus és Ehrlich korában az embereknek nagy családja volt, minden nőnek élete során átlagosan öt gyermeke született. De Ehrlich könyve után nem sokkal ez változásnak indult.

Malthus ezt nem látta előre

A teljes születésszám egy hozzátevőleges érték, amely a nők tényleges gyermekvállalását veszi alapul. Amikor ez az érték kevesebb, mint 2,1, akkor az azt jelenti, hogy a népesség egy idő után stabilizálódni/csökkenni fog.

A világ közelít ehhez a mágikus szinthez, mégpedig a termékenységi átmenet jelenségének köszönhetően. A legtöbb országban a teljes születésszám hat vagy hét gyermekről kettő vagy az alá esik. Ha egy országban vagy régióban a kis családok válnak a normává, nem jellemző, hogy ez változna.

Több oka is van ennek a változásnak. A városi életmódra való átállás, az ezzel járó, növekedő gyerekenkénti költségek, a nők magasabb műveltsége és a tradicionális nemi szereptől való elszakadás mind közrejátszik. És a legfontosabb, hogy ezek közül egyik sem átmeneti változás.

Más szóval: a születésszámbeli változás jelentheti a végső győzelmet a malthusi fenyegetéssel szemben. És ebben a folyamatban az olyan hatalmas országok, mint Kína és India, különösen fontos szerepet játszottak.

A túlnépesedés veszélye globálisról regionálisra csökkent. Ha néhány régió mindörökké a nagycsaládos struktúrában fog élni, egy idő után túl fogják nőni a kisebb születésszámú régiókat, globális szintű születésszámot visszahozva. Azok, akik a túlnépesedéstől tartanak, azt feltételezik, hogy bizonyos kultúrákban mindig sok gyerek lesz. Ezek a feltételezések ugyanakkor nem bizonyulnak megalapozottnak. Egy évtizeddel ezelőtt sokan azt gondolták, hogy a muszlim kultúra nem fog átesni a termékenységet érintő átalakuláson. Aztán a muszlim többségű országokban is esett a születési szám. Irán, Szaúd-Arábia, Banglades és Indonézia már átesett ezen a változáson, Egyiptomban és Pakisztánban pedig most zajlik.

Fekete-Afrika maradt probléma

Az egyetlen valós aggodalomra okot adó terület Fekete-Afrika. Az ötgyerekes átlagos születési számmal egyedül itt nem váltott át a társadalom a kiscsaládos életmódra. De azért itt is látható változás pár országban, melyek száma egyre nő. De ez még mindig nagyon sok ember.

Nem  fogja a csökkentett népességnövekedés megoldani az összes demográfiai problémát. Több fekete-afrikai ország fog túlnépesedésben szenvedni, és sok ember közülük akar majd gazdagabb, öregedő országba vándorolni kedvezőbb életlehetőségek reményében vagy háborúk elől menekülve.

Ez a migrációs nyomás kényes kérdés lesz több ország számára, ahogy a legutóbbi migrációs hullám is mutatta.
De úgy tűnik, hogy Malthus és Ehrlich ijesztő jóslatai soha nem válnak valósággá. Szemben a többi állattal, az emberiség önkéntesen korlátozza a reprodukcióját. A népesség időzített-bombáját minden bizonnyal sikerül hatástalanítani.

Szemlézte: Őri-Kovács Márton