Blog

Miért sikeresebbek a konzervatívok a szocialistáknál?

A gazdasági siker konzervatív összetevőiről írt cikket Sven R. Larson a European Conservative-ba.

A gazdasági siker konzervatív összetevőiről írt cikket Sven R. Larson a European Conservative-ba.

A szerző szerint a konzervatívok gyakran azonosítják magukat egy sor értékkel és elvvel: tiszteletben tartják a család, a hit, a haza és a hagyomány eszméit. A hangsúlyok különbözhetnek: van, akinek a nacionalizmus a fontos, másnak a hit. De az bizonyos, hogy a konzervatívok nagyon értékelik azokat a társadalmi, kulturális és gazdasági intézményeket, amelyek védelmezik, megtartják és erősítik a társadalmat, amiben az egyének szabadon élhetnek, erős családok és közösségek hálójában.

Röviden: a konzervatívok jól össze tudják foglalni elveiket és vízióikat a jó társadalomról. Ami a nehezebb feladat, hogy az elveket konkrét politikákra fordítsák le.

Igaz, vannak mintáink arra, hogyan lehet ezt csinálni: Ronald Reagan például legyőzte a Szovjetuniót és megerősítette a konzervatív gondolkodást a jogalkotásban.

De a szerző szerint sikeres példa a konzervatívok számára Magyarország is, ahogyan Orbán Viktor hogyan tudta a konzervatív elméleteket gyakorlattá fordítani.

Ami Larson szerint biztos, hogy a konzervativizmus legyőzi a szocializmust a gyakorlatban. A szocialisták számára a gazdaság akkor jó, ha kevesebb az egyenlőtlenség és kisebb a szegénység. A konzervatív számára a gazdaság akkor jó, ha van növekedés és több lehetőség azok számára, akik a saját jobb életük érdekében hajlandók dolgozni.

Ez nem csak leegyszerűsítés, hanem a két ideológia összefoglalása az elmúlt száz évből. És e száz évben a legtöbb ideológiai vita konzervatívok és szocialisták között a gazdasági egyenlőtlenségről szólt.

A baloldal az egyenlőtlenséggel van elfoglalva, míg a konzervatívok a növekedéssel járó lehetőségek bővülésére építenek. És ez máris eldönti a vitát a konzervatívok javára.

A szerző szerint az adatok azt mutatják, hogy az erőteljesen növekedő gazdaságokban sok munkahely teremtődik, ám a legtöbb azok körében, akik keveset keresnek. Nagy igény van kevés szakképzettséggel járó munkakörök betöltésére - és a szükséges munkaerőt megemelt fizetéssel igyekeznek betölteni. Fordítva: a recessziót is először az alacsony képzettséggel dolgozók érzik meg.

Így, írja Larson, aki több egyenlőséget szeretne, az csatlakozzon a konzervatívokhoz és hirdessen olyan elveket, amik a növekedést, a gazdasági szabadságot és a szabad piacot támogatják.

A szocialisták leginkább a több állami segélyezésre építenek, de ez csak elfedi a problémákat. Az adatok viszont azt mutatják: a szegénység csökkenését azzal lehet elérni, ha a gazdaság 2,5 százalék fölött növekedik tartósan.

A szerző bemutatja, hogy a 2010-es években a hivatalos adatok szerint Franciaországban növekedett a szegénység, miközben Magyarországon az erős gazdasági gyarapodás hatására épp hogy csökkent. Larson szerint ez is példa arra, hogy ha a jövedelmeket újraosztó jóléti állam zsugorodik, a konzervatív elvek szerint működő gazdaság növekedni kezd - és ez hozza magával az új munkahelyeket és a szegényebb rétegek felemelkedését. Ahogy a konzervatívok gyakorlattá teszik elveiket, jobbak lesznek a szegénység és a jövedelmi különbségek csökkentésében, mint a szocialisták.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon