Blog

Miként befolyásolhatják a török elnökválasztás lehetséges eredményei a török-európai kapcsolatokat?

A török parlamenti és elnökválasztások vasárnapi első fordulója után - melyről itt írtunk bővebben -sem a jelenleg is az ország élén álló Recep Tayyip Erdoğan, sem az ellenzéki összefogás jelöltje, Kemal Kilicdaroglu nem tudta teljesíteni a győzelemhez szükséges 50 százalékos küszöböt, így…

A török parlamenti és elnökválasztások vasárnapi első fordulója után - melyről itt írtunk bővebben -
sem a jelenleg is az ország élén álló Recep Tayyip Erdoğan, sem az ellenzéki összefogás jelöltje, Kemal Kilicdaroglu nem tudta teljesíteni a győzelemhez szükséges 50 százalékos küszöböt, így Törökországban ritkaságnak számító második fordulós választás még hátra van május 28.-án. Erdoğan korábbi két alkalommal első fordulós győzelemmel biztosította befutó pozícióját. 

A törökországi választások eredménye nagyban befolyásolhatja az Európai Unióval ápolt diplomáciai kapcsolatok jövőjét és meg is hiúsíthatja a nagyvonalú ellenzéki ígéreteket, amelyek - ahogyan arról az alábbi Twitter bejegyzés is tanúskodik - arról szóltak, hogy közelebb viszik az országot az EU-hoz és a NATO-hoz.

Kemal Kilicdaroglu kampányának központi eleme az Európai Unióval kapcsolatos viszony és az ellenzéki összefogás elsődleges céljaként tűzte ki, hogy az EU-val és a Nyugattal szembeni bizalmat újra csúcspontra emelje. Törökország hivatalosan az EU tagjelölt állama, de a csatlakozási tárgyalások 2018 óta nem haladtak előre, legfőképpen az Unió jól ismert jogállamisági és demokráciával kapcsolatos aggályai miatt, de Ciprus ügye is egy állandó súrlódási pontot jelent.

A tárgyalások befagyasztása egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy Törökország egy mindenkitől teljesen független akarattal bíró szereplőként mutatkozzon a nemzetközi arénában,

valamint Európa nagy ütemű politikai integrálódása és kohéziója egyre messzebb taszította Ankarát attól, hogy egyáltalán érdeke legyen az EU-hoz való csatlakozás.

Bár a választás eredménye utáni aggodalmak elsősorban belpolitikai jellegűnek tűnnek, vannak olyan kérdések is napirenden, amelyek nemzetközi dimenzióval bírnak. Egy esetleges, bár egyre távolibbnak tűnő kormányváltás új lendületet adhat Törökország külkapcsolatainak és a ciprusi dialógusnak. Ciprus központi kérdés az EU-török kapcsolatok tekintetében. A szigetország uniós tagállamként meghatározó szereppel bír a döntéshozatali folyamatokban, vagyis bármilyen, Törökországgal kapcsolatos Uniós döntést megvétózhat.

Az elmúlt években azt láttuk, hogy Törökország és az EU ellentétes irányba mozog"

- mondta Selim Kuneralp, Törökország korábbi európai uniós nagykövete a Politiconak, majd így folytatta: "Törökország Erdoğan alatt eltávolodott az európai értékektől, a csatlakozási folyamat teljesen megrekedt, aminek következtében az az elképzelés, hogy Törökország az Európai Unió tagja legyen, már nem hiteles cél".

Ezek alapján jogos a kérdés, hogy Európa mindenképpen szeretné-e Törökországot a soraiban látni mert, ha úgy dönt, hogy mégsem, akkor Erdoğan az ideális elnök, hogy Törökországot messze tartsa az Uniós tagságtól.

A török elnökválasztás lehet az idei év legmeghatározóbb választása, amely újraszabja Törökország jövőjét és egész Európa számára sorsfordító lehet. Az új elnök személye dönt majd arról a kérdésről, hogy Törökország továbbra is csupán gazdasági és tranzakciós jellegű partnerként viszonyul majd az Európai Unióhoz, vagy újra elindul a csatlakozáshoz vezető úton.

Szemlézte: Vámos Málna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon