Blog

Milyen az Egyesült Királyság új koronavírus-politikája?

A brit miniszterelnök, Boris Johnson bejelentése szerint egy egytől ötig terjedő veszélyeztetettségi skála alapján korlátoznák az egyes adminisztratív területi egységekre vonatkozó megszorításokat – írja a BBC.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson bejelentése szerint egy egytől ötig terjedő veszélyeztetettségi skála alapján korlátoznák az egyes adminisztratív területi egységekre vonatkozó megszorításokat – írja a BBC.

Az eddigi „stay at home, protect the NHS, save lives” [„maradj otthon, védd az Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatót, ments életeket”] mottót felváltotta a „stay alert, control the virus, save lives” [„állj készen, tartsd kordában a vírust, ments életeket”] szlogen.

A Boris Johnson által beharangozott ötszintű skála, a terrorveszély mutatóihoz hasonlóan fogja a lakosságot és a kormányzati szerveket valós időben tájékoztatni a fennálló helyzetről. A pontozás értelmében az egyes településeken más-más intézkedéseket fognak foganatosítani, ezzel hatékonyabban elosztva az ország erőforrásait. Az értékelés pontos szintjeinek meghatározása és az arra adott válaszreakció még nem kristályosodott ki teljesen; a négy országrészben a rendszer fejlesztése és bevezetése eltérő ütemben fog lezajlani.

A kijárási korlátozásra vonatkozó megszorítások azonban továbbra is maradnak Skóciában, Wales-ben és Észak-Írországban, miután a helyi kormányzóságok vezetői kijelentették, velük a miniszterelnök semmilyen megelőző konzultációt nem folytatott. Nicola Sturgeon skót első miniszter (helyi kormányfő) nyilatkozata szerint a jelenlegi korlátozásokon annyiban enyhítenek, hogy hétfőtől napi kétszeri kijárás lesz engedélyezve Skóciában.

A jól hangzó tervnek akadnak gyenge pontjai is: hogyan határozható meg a „stay alert”? Milyen mérték alapján és milyen módon tudja majd az NHS valóban mérni a veszélyeztetettség fokát kisebb területi egységenként? Képes lesz-e a központi kormány az egész országra kiterjedő rendszert kialakítani, vagy a négy politikai-nemzeti egység külön utakon fog reagálni a válságra?

A jelenlegi kritikus helyzetben az engedmények (és esetleg a rendszer bukása) a mérséklődés folyamatát visszájára fordíthatja, további ezrek életét követelve.

Szemlézte: Sajti Konor