Blog

Milyen előnyei és milyen buktatói vannak a kötelező oltásnak?

Miért van szüksége Amerikának a kötelező oltás bevezetésére? – ezt a témát feszegeti a The Economist cikke.

Miért van szüksége Amerikának a kötelező oltás bevezetésére? – ezt a témát feszegeti a The Economist cikke.

amcsicovid_nyito.jpg

Az írás összehasonlítja a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak számát - hozzávetőlegesen 3100 ember veszítette életét - az idei, szeptember 12-13-i koronavírus járványban elhunyt áldozatok számával, amikor is a COVID 3100-nál is több amerikai életet követelt. A Fehér Ház már a lesújtó halálozási adatok előtt radikális lépésre szánta el magát:

A Biden-adminisztráció nemrég bejelentette a kötelező oltást a társadalom egy része számára.

Az intézkedés előírja, hogy a 100 főnél több embert foglalkoztató vállalatoknak kötelező beoltatniuk dolgozóikat, vagy hetente tesztelni őket. Az oltási kötelezettség az egészségügyi dolgozókra, a szövetségi közalkalmazottakra és a kormányzattal alvállalkozói viszonyban lévőkre is vonatkozik. Számos republikánus politikus az USA alkotmányával ellentétesnek, és a demokrácia megcsúfolásának tartja a bejelentést.

Az The Economist szerint amióta léteznek védőoltások, természetes, hogy bárki élhet a vakcinák felvételének lehetőségével. A kérdés az, hogy mennyire arányos és igazságos a döntés a kötelező oltás bevezetése az erőforrásokat és védettek számát tekintve.

A Covid-19 delta variánsa jobban fertőz, mint az előző vírusmutánsok, így a jelenlegi ütemben haladó oltakozási tempóval nem megállítható a terjedése. Az USA átoltottsági rátájának növekedése érzékelhetően lassult, több nyugat-európai országénál alacsonyabb. A kutatók attól tartanak, hogy a bejelentett intézkedés nem lesz hatékony, mivel az oltást mereven elutasítók továbbra sem hajlandóak azt felvenni, ráadásul a szigorítás tovább erősíti ellenállásukat.

A kórházi ápolásra szorult oltatlanok kezelése 3,7 milliárd dollárba került az amerikai államháztartásnak augusztusban.

Saját szerkesztés az ourworldindata.org adatai alapján

A kötelező oltás egyébként Európában is egyre gyakoribb. Sok országban, így Magyarországon is kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók oltását és az államok nagy részében „vakcina útlevél”, „zöld kártya”, vagy negatív teszt szükséges ahhoz, hogy bárokba, éttermekbe, tömegrendezvényekre és bevásárlóközpontokba lehessen belépni. Az oltakozási kedv ennek hatására több országban is gyorsan megugrott. Az olasz állam pedig - az amerikaihoz hasonlóan - nemrégiben bevezette a munkavállalók körében a kötelező oltást.

Az The Economist cikke enyhébb megoldást javasol, szerintük szabad tesztlehetőséget kell biztosítani, mely alternatívát jelentene a kötelező oltás helyett. A szigorítás sikerességét persze az dönti majd el, hogy az amerikai társadalom képes-e egyéni szabadságának még egy részét feláldozni a járvány terjedésének megállítása érdekében.

 

Szemlézte: Tombor Levente