Blog

Milyen politikai hatásai lehetnek a floridai hurrikánnak?

Floridában helyiek milliói kezdték meg a hosszú és nehéz helyreállítási munkálatokat az államot két héten belül másodszor sújtó nagy hurrikán után.

Floridában helyiek milliói kezdték meg a hosszú és nehéz helyreállítási munkálatokat az államot két héten belül másodszor sújtó nagy hurrikán után.

Egy összegzés szerint a viharban 23 ember életét vesztette, ami jóval kevesebb, mint a Helene által okozott több mint 200 halálos áldozat, részben azért, mert többen követték a második hurrikán előtti evakuálásra vonatkozó felhívásokat. Az érintett területen nagyjából 3 millió lakó maradt áram nélkül, és még mindig körülbelül 1 millió fogyasztónál nem állt helyre az energiaellátás.

A Nemzeti Gárda több, mint 6500 tagját aktiválták 23 floridai megyében - közölték a hatóságok. St. Pete Beach-en, egy szigetközi városban az ikerviharok törmelékeinek eltakarítása hetekig fog tartani - mondta Adrian Petrila polgármester az ABC Newsnak. „Ez nagyon hosszú idő lesz számunkra” - mondta, hozzátéve, hogy a város legtöbb háza lakhatatlanná vált, sőt még csatorna- és vízszolgáltatás sem állt helyre.

A Milton - az eddigi ötödik legerősebb atlanti hurrikán - nagyjából 30 és 60 milliárd dollár közötti összegbe kerülhet a biztosítóknak

- mondta Marcos Alvarez, a Morningstar DBRS elemzője. Ez az előrejelzés alacsonyabb, mint amit a cég a vihar érkezése előtt becsült, amely akár 100 milliárd dollárt is elérhetett volna. Ugyanakkor még így is nagy esélye van, hogy bekerül a top 5-be az amerikai hurikánok által okozott károk listáján.

hurrikanok.png

Forrás: Statista

Joe Biden amerikai elnök repülőgéppel járta be a hurrikán sújtotta Floridát, először Tampa városában, majd a tengerparti St. Petersburg-ben tartott tájékoztatón fejezte ki háláját, hogy a Milton hurrikán nem okozott olyan súlyos károkat, mint amilyeneket előzetesen vártak. Az elnök érkezését több republikánus kongresszusi tag, köztük Rick Scott szenátor, Florida korábbi kormányzója is üdvözölte. Scott korábban sürgette a Kongresszust, hogy üljön össze és fogadjon el kiegészítő költségvetést a katasztrófa következményeinek kezelésére.

Biden jóváhagyta a szövetségi támogatást, amely segíteni kíván a lakosoknak és a helyi önkormányzatoknak a költségek fedezésében. Bejelentette, hogy 612 millió dollárt fordít hat új közműprojektre az érintett településeken. Bár a Szövetségi Vészhelyzet Kezelő Ügynökség (FEMA) rendelkezik az azonnali szükségletek kielégítésére szolgáló forrásokkal, a kormányzat több pénzt kér a Kongresszustól, tekintettel a további katasztrófák lehetőségére és a hurrikánszezon végéig hátralévő hét hétre.

A kormányzat közölte, hogy a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökségnek további finanszírozásra lesz szüksége az amerikai kongresszustól, és felszólította az elnökválasztásig szünetet tartó törvényhozókat, hogy térjenek vissza Washingtonba.

Biden floridai látogatása előtt további szövetségi segélyt jelentett be az állam számára. Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter a CBS televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy a Szövetségi Vészhelyzet Kezelési Ügynökség (FEMA) rendelkezik az azonnali szükségletek fedezéséhez szükséges forrással, ugyanakkor sürgette, hogy a Kongresszus egészítse ki a katasztrófaelhárítási keretet.

Ebből adódóan politikai vita bontakozott ki Mayorkas két héttel ezelőtti nyilatkozata miatt, amely az Észak-Karolina államot ért rendkívüli áradásra vonatkozott, ahol azt állította, hogy a FEMA költségvetése kimerülőben van.

A republikánus politikusok erre reagálva azt állították, hogy a szövetségi szervezet költségvetéséből több százmillió dollárt fordítottak illegálisan érkezett bevándorlók ellátására, ami szerintük most hiányzik.
A Biden-adminisztráció viszont azt hangsúlyozta, hogy a FEMA költségvetésén belül egy elkülönített keretből biztosítottak forrást erre a célra. Az elnök közösségi média oldalain szólalt fel, Donald Trumpot megszólítva és hazugnak nevezve.

A hurikán okozta helyzetben egyre inkább kirajzolódik a pártpolitikai csatatér, míg a krízis elején mindkét párt nyitott volt, és nemzeti összefogásra hívta a népet, a veszély elmúltával kiéleződött a hangulat. Nem véletlen, hogy Florida kormányzója, Ron DeSantis és Biden nem találkoztak. És az sem, hogy mindkét fél megpróbálja meglovagolni a választások előtt adódó összes lehetőséget.

Szemlézte: Balogh Péter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon