Blog

Mit hoznak a következő hónapok Afganisztánnak?

Éles kritikával illeti a konzervatív National Review szerkesztősége Joe Biden amerikai elnököt az afganisztáni kivonulás miatt. Mint ismeretes, az amerikai hadsereg húsz év után vonul ki az ázsiai országból, ahol a tálibok pillanatok alatt vették át ismét az uralmat. Sokan tartanak katasztrofális…

Éles kritikával illeti a konzervatív National Review szerkesztősége Joe Biden amerikai elnököt az afganisztáni kivonulás miatt. Mint ismeretes, az amerikai hadsereg húsz év után vonul ki az ázsiai országból, ahol a tálibok pillanatok alatt vették át ismét az uralmat. Sokan tartanak katasztrofális következményektől a teljes kivonulás után.

A National Review álláspontja szerint Biden megpróbálja elpalástolni a közelgő katasztrófát, többek között azzal, hogy megpróbál a követe útján tárgyalni a tálibokkal - csak kérdés, miről. A kivonulás után pár száz amerikai marad Afganisztánban, és a bagrami légi bázis bezárásával lecsökken a légitámadások lehetősége. A kivonulás után pedig óriási emberi tragédia veheti kezdetét a lap szerint. A Pentagon eddig úgy számolt, hogy Kabul ősszel 90 napon belül a tálibok kezére kerülhet. Azóta persze világossá vált, hogy a legpesszimistább jóslatok is túl optimisták voltak. A tálibok néhány nap leforgása alatt, szinte harcok nélkül vették át az uralmat az egész országban, így Kabulban is.

A National Review emlékeztet: Bidenék próbálkozhatnak egy tárgyalásos rendezéssel a tálibokkkal, de ez inkább csak a valóság elkendőzéséül szolgál. A lap szerint

nehéz elképzelni, hogy egy Afganisztánban felemelkedő új iszlamista hatalom nem fog új fenyegetést jelenteni az Egyesült Államokra és érdekeikre.

A tálibok nem szakítottak az al-Kaidával, így Afganisztán újra a nemzetközi terror bázisává válhat. Amerika végleges kivonulásával az amerikai diplomatáknak sem marad ütőkártya a kezükben - hiszen mostanra a tálibok is elhitték, hogy az USA távozik Afganisztánból.

Szemlézte: RG