Blog

Mit várhatunk Giorgia Melonitól?

Az olasz választás tanulságairól írt véleménycikket az American Conservative szerzője, Bradley Devlin.

Az olasz választás tanulságairól írt véleménycikket az American Conservative szerzője, Bradley Devlin.

Cikkében Devlin azzal indít: azt szokták manapság mondani, hogy ha nők vezetnék a világot, nem lennének háborúk, nem lenne szegénység és éhség. Ez azonban, úgy tűnik, nem vonatkozik Giorgia Melonira, akit úton-útfélen csak fasisztáznak.

Meloni valószínűleg az új olasz miniszterelnök lesz, és az első nő ebben a székben. Kérdés, hogy hogyan tudja majd a populista üzeneteit valódi cselekvéssé átformálni az olasz politika és bürokrácia machinációin keresztül. A szerző emlékeztet:

Meloni négy éve még csak 4,4 százalékot szerzett, s az elmúlt évek ügyes és józan politizálásának köszönheti, hogy a választási győzelemig jutott.

Időközben a ciklus során először nagyon népszerű tudott lenni Giuseppe Conte kormánya, de aztán a belső hatalmi harcok felemésztették a kabinetet. Conte lemondott, ugyanakkor a kormányzásban részt vevő Salvini sem tudott profitálni ebből, végül Mario Draghi lett az újabb miniszterelnök. Akit Salvini és minden nagy párt szintén tovább támogatott - kivéve Meloniékat. És vezetett az Olasz Testvérek győzelméhez.

Giorgia Meloni a hagyományos értékek, köztük a család védelmére, és a progresszív politika ellenzésére alapozta üzeneteit, miközben hangos ellenzéke volt Draghi egységkormányának is.

Meloni kritikusa az EU-nak, de nem akar kilépni sem a szövetségből, sem az eurózónából. Ugyanakkor azokhoz szól, akik alternatívát akarnak a hatalmi rendszer gépezete, a mainstream politika mellett.

"Az üzenet egyszerű: erős családok, erős ország, és semmi őrültség" - írja az American Conservative szerzője.

A kérdés szerinte az, hogy Meloni tud-e az üzenetei mentén kormányozni? Felszólal a woke ideológia őrültségei ellen, de nem akarja gyengíteni Brüsszellel való kapcsolatait. Meloni emellett Washingtonnal is jóban akar lenni: erősítené a NATO-t és Ukrajna stabil szövetségeseként szólal fel.

Az American Conservative szerzője szerint érdemes azért szkepszissel várni Meloni kormányzását: reformjai könnyen elakadhatnak az olasz bürokráciában, vagy épp saját szövetségesei ellenkezésén. S a szerző szerint az is kérdés, hogy Meloni mire jut majd azokkal a nemzetközi erőkkel, amelyek egyébként pontosan azt az életmódot és értékeket támadják, amiket ő védelmezne.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon