Blog

Nagy botrányba keveredett Justin Trudeau

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pályafutásának legnagyobb botrányához érkezett – számol be a Toronto Sun.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pályafutásának legnagyobb botrányához érkezett – számol be a Toronto Sun.

Jelentések szerint a miniszterelnök kabinetirodája nyomást gyakorolt az igazságügyi miniszter, egyben főügyész Jody Wilson-Raybouldra, hogy ejtse az SNC-Lavalin építőipari gigacéget ért korrupciós vádakat.

A miniszterelnök a hírre annyit reagált, hogy sem ő, sem más nem kereste meg Wilson-Raybouldot az üggyel kapcsolatban. Mindezt később cáfolta, amikor elismerte, hogy igenis beszélt Wilson-Rayboulddal a korrupciós ügyről.

A miniszterelnök kabinetirodájának potenciálisan illegális nyomásgyakorlását az a tény teszi még jobban hihetővé, hogy az igazságügyi miniszter a hírek felszínre kerülése után nem sokkal lemondott.

„Nem értem, miért kellett lemondania” – nyilatkozta Trudeau.

Az ügyben a legfontosabb kérdés, hogy a Trudeau és kabinetirodája által folytatott párbeszéd a főügyésszel csupán helytelennek minősül, vagy megvalósít esetleges bűncselekményi tényállást is.

A miniszterelnök mindemellett, bevallotta, hogy számos québeci politikus és üzleti személyiség bátorította arra, hogy részesítse kedvező bánásmódban az SNC-Lavalint.

„Számunkra kifejezetten fontosak a dolgozó emberek, és mivel az SNC-Lavalin több ezer embert foglalkoztat az építőiparban, ők is fontosak számunkra. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a törvény szövege felett szemet hunyna a kormány” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A törvényi rendelkezés szerint az ügyészség nem veheti figyelembe egy cég gazdaságra gyakorolt hatását korrupciós ügyekben. Azt viszont figyelembe kell vennie az ügyészségnek, hogy a vállalkozást vagy annak alkalmazottait ítélte már el bíróság vagy sem. Sajnálatos módon az SNC-t többször is elítélték korábbi törvénytelen magatartása miatt.

Trudeau jövője bizonytalan, hiszen az ügy kimenetele katasztrofális is lehet számára.

Szemlézte: Artner Gábor Péter