Blog

Nagy-Britannia: erősödő offshore-botrány, megoldódó kekszválság

 Súlyosbodik a Panamában bejegyzett offshore-cégek kapcsán kialakult politikai válsághelyzet, miután kiderült: David Cameron brit miniszterelnök saját vagyonnal is rendelkezett abban az alapban, amelyet édesapja irányított és jegyzett be az adóparadicsomban. A rendelkezésre…

 

Súlyosbodik a Panamában bejegyzett offshore-cégek kapcsán kialakult politikai válsághelyzet, miután kiderült: David Cameron brit miniszterelnök saját vagyonnal is rendelkezett abban az alapban, amelyet édesapja irányított és jegyzett be az adóparadicsomban. A rendelkezésre álló információk alapján Cameron nem követett el törvénytelenséget, a konzervatívok népszerűségére gyakorolt hatás ettől függetlenül negatív lehet. Eközben megoldódott a brit kekszválság, a szakszervezetek pedig az Európai Unióban való maradás mellett látszanak elköteleződni.

A Cameron-család pénzügyei körül kialakult botrány alapeleme, hogy a család egyes tagjai, köztük a miniszterelnök a néhai Ian Cameron által irányított panamai székhelyű alapot használták vagyonuk befektetésére. Miközben úgy tűnik, hogy adóelkerülésről nincs szó, hiszen a miniszterelnök és családja jövedelme után Nagy-Britanniában fizetett adót, a sajtóvisszhang és a politikai következmények egyre erőteljesebbek.

Tovább élezi az ügy körüli feszültséget, hogy Cameron édesanyja 2011-ben 200 ezer fontot ajándékozott a miniszterelnöknek az édesapjától származó örökség részeként. Az, hogy ebben a tranzakcióban minden a szabályok szerint zajlott-e le és a pénz adózott forrásból származik-e, egyelőre vitatott. Az Economist teljesen bevett ügyletnek minősíti a megoldást, Jeremy Corbyn, a munkáspárt elnöke ugyanakkor vizsgálatot követel. A vádakra és a botrányra reagálva David Cameron nyilvánosságra hozta az adózásához kapcsolódó dokumentumokat.

Maradi szakszervezetek

A brit szakszervezeteket tömörítő TUC (Szakszervezetek Kongresszusa) és annak legtöbb tagszervezete is az Európai Unióban való maradást fogja támogatni a júniusban megrendezendő népszavazáson. Erre alapozva Keith Maguire, a baloldali Independent publicistája a baloldali politikusok, különös tekintettel a Munkáspárt és az azt vezető Jeremy Corbyn határozott kiállását támogatja a maradás oldalán folytatott és folytatandó kampányban. A szociális és gazdasági erő fenntartásához kapcsolódó érveken túl a szerző azt is állítja: elkerülendő, hogy az uniós tagság a Konzervatív Párt polgárháborújának kimenetelén, vagy az euroszkeptikus UKIP „fantáziavilágán” múljon.

Eközben újra megkezdődött a termelés a United Biscuit nevű brit kekszvállalat carlisle-i üzemében. A McVitie’s Ginger Nuts, a Custard Creams és a Bourbon márkákat gyártó termelőegységben négy hónapig szünetelt a kekszgyártás, miután két nagy vihar miatt a gyárt csaknem teljes egészében ellepte a víz. A rekonstrukció után megkezdődő gyártás várhatóan rövid időn belül megoldja az ideiglenes hiányt a fenti, különösen népszerű kekszmárkákból. „Tudjuk, milyen népszerűek a márkáink és milyen kiábrándító volt várni a visszatérésükre. Mindenkinek köszönjük a nekünk adott türelmet” – nyilatkozott Mark Taylor, a United Biscuits gyártási igazgatója.