2021.01.12.

Blog

Nancy Pelosi gendersemleges nyelvezetet vezetne be a képviselőházban

Az alsóház frissen újraválasztott elnökének előterjesztése értelmében az olyan szavak kimondása, mint a „férfi, nő, anya, fiúgyermek” tilossá válna az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának ülésein – írja a Fox News hírcsatorna.

Pelosi a házszabály módosításának tervezete kapcsán hangsúlyozta, hogy az a képviselőház demokrata többségének sokszínűségét tükrözi. A politikus azt is megjegyezte, hogy a "bátor reform" átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi a képviselők munkáját, s ezáltal az amerikai nép javát szolgálja. A változtatás tiltaná a biológiai nemre utaló szavak, névmások és egyéb kifejezések használatát, ugyanis a demokraták szerint azok kizárják az egyik nemmel sem azonosuló személyeket. A tervezet többek között az alapvető jogok biztosának megnevezésén is változtatna, az Ombudsman helyett egyszerűen az "Ombuds" válna az elfogadott formává.

A képviselőház republikánus kisebbségét vezető Kevin Mccarthy Twitter-bejegyzésben néhány szóban fejezte ki nemtetszését. Az ötletet eszementnek nevezte, majd fricskaként hozzátette, hogy a bejegyzést apaként, fiúgyermekként és fiútestvérként írta. Ellenben a progresszív demokrata elit ünnepelve fogadta a tervezetet – számol be a portál. Ilhan Omar minnesotai képviselő azzal indokolta örömét, hogy a mostani változtatások még merészebb napirendi kérdések előtt nyitnak teret.

A politikus azt az új szabályt is méltatta, melynek értelmében a kisebbségben lévő párt többé nem indítványozhatja egy törvényjavaslat módosítását, szövegi átformázását. A következő két évben továbbra is a republikánusok lesznek kisebbségben a képviselőházban – emlékeztet a cikkíró. Vezetőjük, Kevin McCarthy elítélte az új szabályozást, mondván annak célja nem más, mint a kisebbségi párt elnémítása. „A demokraták egy évszázados képviseleti hagyományt tipornak porba. Nancy Pelosi el akarja nyomni az emberek hangját, hogy megszilárdítsa megmaradt hatalmát” – fogalmazott egy közleményben.

A csomag tartalmaz egy olyan pontot is, ami lehetővé teszi egy demokraták által vitatott képviselőházi választási eredmény kivizsgálásának finanszírozását. Iowa második körzetében a republikánus Mariannette Miller-Meeks csupán hat szavazattal kerekedett felül demokrata ellenfelén, Rita Harton.

Lauren Boebert demokrata képviselő legnagyobb örömére a fegyverviselés továbbra is engedélyezett marad a törvényhozók számára a kongresszus székházában, bizonyos helyiségeket leszámítva. A coloradói politikus kiterjesztette volna a képviselők fegyvertartási jogát az épület többi termére is, ám elképzelése kifejezetten népszerűtlennek bizonyult saját pártján belül. Sőt, a demokraták egy csoportja felvetette a törvényhozók lőfegyvereinek teljes kitiltását a székház épületéből, ám végül ez a javaslat sem vált a végső házszabálytervezet részévé.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Forrás