Blog

Nehéz helyzetben van Emmanuel Macron

Franciaországban folyamatosak a háború- és antiszemitizmus elleni tüntetések, amelyeken olyan politikusok vesznek részt, mint Marine Le Pen és Jordan Bardella, míg az államfő, Emmanuel Macron a fegyverszünetért kampányol.

Franciaországban folyamatosak a háború- és antiszemitizmus elleni tüntetések, amelyeken olyan politikusok vesznek részt, mint Marine Le Pen és Jordan Bardella, míg az államfő, Emmanuel Macron a fegyverszünetért kampányol.

Macron a november 12-i, antiszemitizmus elleni tüntetésen ugyan nem vett részt, de nyílt levélben szólt Franciaországhoz, melyet a Le Parisien hírlapban publikáltak. Ebben azt írja,

akár vallási, akár társadalmi, identitásbeli vagy faji jellegű, az antiszemitizmus mindig, ahogy Émile Zola mondta: utálatos. 

Macron kiemelte, hogy több mint ezer antiszemita cselekményt követtek el egy hónap alatt Franciaországban – háromszor annyit, mint az elmúlt évben. „Egy olyan Franciaország, ahol zsidó polgártársaink félelemben élnek, nem Franciaország.” A levélben ezen felül leírta, hogy az antiszemitizmus ellen a törvény erejével küzdenek és nem engedi, hogy az események megrázzák a nemzet univerzalitását.  

A vasárnapi felvonulástól való távolmaradása annál is inkább feltűnt, mert a tömegben jelen voltak a legfelsőbb intézmények elnökei, valamint Macron elődjei, François Hollande szocialista és Nicolas Sarkozy konzervatív ex-államfő is. Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke, így fogalmazott

úgy gondolom, (Emmanuel Macron) lekésett egy találkozót a történelemmel.

Az államfő egy BBC-nek adott interjúban tovább árnyalta az izraeli-palesztin helyzettel kapcsolatos mondatait: „De facto, ma civileket bombáznak. […] Ezért felszólítjuk Izraelt ennek leállítására.” Kiemelte, hogy államfőként nem ítélkezik, de a civileknek semmi közük a terroristákhoz, ezért minél hamarabb szükség van egy humanitárius fegyverszünetre. 

Ezzel Macron összezavarta a francia álláspontot, mivel a kezdetektől fogva azt hangoztatta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Mindenesetre az államfőt leginkább a gázai humanitárius helyzet foglalkoztatja, mely fő témája volt az éves Párizsi Béke Fórumnak is.

Túl sok áldozat van Gázában

- így magyarázta a hangnemváltást a francia elnök. Olaf Scholz, német kancellár azonban továbbra is amellett érvel, hogy egy fegyverszünet csak időt adna a Hamasznak a katonai ereje megerősítésére. - Emmanuel Macron tehát megkockáztatja, hogy félreértést szít, és ezáltal megsokszorozza ellenfelei számát. Amikor október elején határozott és azonnali támogatásáról biztosította Izraelt, Dominique de Villepin volt külügyminiszter hangosan emlékeztette a francia diplomácia történelmi álláspontjára, mely különösen figyel a palesztinok sorsára és igyekszik nem összefolyni az USA álláspontjával. 


Az elnök érdeke mindenképp annak elkerülése, hogy a konfliktus bekerüljön Franciaországba és tovább szítsa az erősödő antiszemitizmust. Az állam egységének megtartása és a negatív megkülönböztetés elutasítása az egyik legfontosabb oszlopa a Francia Köztársaságnak, és persze az elnök hitelességének. 

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon