Blog

Nem csillapodik a helyzet Szudánban – katasztrofális méreteket ölthet a polgárháború

A 2023 április közepén kirobbant konfliktus a hadsereg (Sudanese Armed Forces–SAF), illetve a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (Rapid Support Forces–RSF) között immár negyedik hete tart. A tűzszüneti megállapodások sorra vallanak kudarcot, a belső menekültek száma már a 334 ezret is túllépte.…

A 2023 április közepén kirobbant konfliktus a hadsereg (Sudanese Armed Forces–SAF), illetve a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (Rapid Support Forces–RSF) között immár negyedik hete tart. A tűzszüneti megállapodások sorra vallanak kudarcot, a belső menekültek száma már a 334 ezret is túllépte. Meddig mehet ez így tovább?

Senki sem hitte volna, hogy a helyzet idáig fajulhat, nem beszélve arról, hogy a probléma a városi területek csatatérré válásával még égetőbbé vált.  A sűrű bombázások következtében egyre több civil veszti életét vagy sérül meg. A konfliktusban eddig több, mint 750 ember halt meg, köztük civilek, a sebesültek száma már az 5000-et is meghaladta. Az ország fővárosában, Kartúmban több robbantás is észlelhető volt, egy nappal azután, hogy az ENSZ humaitárius katasztrófa közeli helyzetnek nevezte a szudáni belharcokat. A harcok élelmiszer, víz, üzemanyag, áram -és gyógyszerhiányt idéztek elő, így a segítségnyújtás napról napra nélkülözhetetlenebbé válik. Sajnálatos módon azonban a humanitárius konvojok sikeressége igencsak csekély, tekintettel a helyszín nehéz megközelíthetőségére és a folyamatos robbantgatásokra. Az eddigi nemzetközi béketermtő próbálkozások egytől egyig kudarcot vallottak. Ennek fényében megkérdőjelezhető az ilyen fajta segítségnyújtás hasznossága a jövőre nézve.

Az ENSZ-főtitkára, António Guterres a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel Szudánban, valamint biztosítékokat kért arra vonatkozóan, hogy a segélyszállítmányok célba érhessenek.

 A főtitkár a Twitter-en keresztül is felhívta a világ figyelmét a polgárháború szörnyűségeire és a segélycsomagok folyamatos akadályozásának tényére, valamint kiemelte: ,,a civileket és a polgári infrastruktúrát meg kell védeni. Tiszteletben kell tartani a humanitárius dolgozókat és eszközöket. Ők #NemCélpont.” – hashtaget is használta, hogy a figyelmet méginkább a problémára irányítsa. 

A tűzszünetek folyamatos megszegésének vádjait és az így igencsak kilátástalanná vált helyzetet is demonstrálja az országból tömegesen elmenekültek száma. 

Az ENSZ szerint legalább 334 000 ember kényszerült lakóhelyét elhagyni Szudánon belül és további tízezrek menekültek a környező országokba:

Csádba, Egyiptomba, Eritreába, Etiópiába, Dél-Szudánba, Líbiába, valamint a Közép-afrikai Köztársaságba. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint csak Egyiptomba már több mint 50 ezren léptek át, köztük 47 ezer szudáni és 3500 harmadik országbeli állampolgár.

A külföldi kormányok is igyekeznek állampolgáraiknak minél hamarabbi segítséget nyújtani és kimenteni őket. Így tett Nigéria is: 2023. május 4-én több mint 370 állampolgárát, köztük sok diákot evakuált a katasztrófa súlytotta területekről.

szudanjo.jpg

A szudáni konfliktus számokban (2023.05.08-i adatok)

Forrás: CNBC

Annak érdekében, hogy a Fehér Nílus államának mindennapi élete visszálljon a rendes kerékvágásba, elmondhatatlanul fontos lenne egy tartós tűzszünet megkötése. Ez lehetővé tenné, hogy a segélyek célba éréjenek az arra rászorulókhoz. Jelenleg azonban a harcoló felek kevés hajlandóságot mutatnak a harcok beszüntetésére. Tekintettel a tűzszüneti megállapodások kudarcának sorozatára már nem csak az a kérdés, hogy mikor érnek véget a harcok, hanem az is, hogy egyáltalán visszaáll-e valaha a korábban megszokott rend Szudánban.

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon!

Szemlézte: Udvari Anna