Blog

Nem csökken az Észak-Korea jelentette fenyegetés

2023 első két hónapja során a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, azaz Észak Korea három ballisztikus rakéták alkalmazását szimuláló tesztet hajtott végre. A Kim család által vezetett kommunista diktatúra fennállása óta folyamatosan szemben áll az Egyesült Államokkal, atomhatalomként állandó…

2023 első két hónapja során a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, azaz Észak Korea három ballisztikus rakéták alkalmazását szimuláló tesztet hajtott végre. A Kim család által vezetett kommunista diktatúra fennállása óta folyamatosan szemben áll az Egyesült Államokkal, atomhatalomként állandó fenyegetést jelentve. A 2023. március 9-i újabb rakétateszt apropóján Richard Weitz, a Hudson Institute kutatója elemezte a nukleáris fegyverek szerepét Észak-Korea esetében, valamint az Egyesült Államok védekezési lehetőségeit a National Interest hasábjain

A 2023-as év eseménydúsan indult az észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakétákat alkalmazó tesztek szempontjából.

A február 18-i gyakorlat során például Phenjannak sikerült kilőni egy olyan rakétát, amely körülbelül 12-szer magasabbra jutott, mint a Nemzetközi Űrállomás. Ez egyértelműen mutatja, hogy a kommunista ország technológiája egyre szofisztikáltabbá válik, az eszközök mennyiségbeli növekedésével párhuzamosan.

Kim Dzsongun korábban azt nyilatkozta, hogy az ország nukleáris hatalmi pozíciója visszafordíthatatlanná vált.

Ennek értelmében az elmúlt időszakban számos intézkedést vezettek be az atomfegyverekkel kapcsolatban. Például elfogadtak egy – a Kim-dinasztiát védeni hivatott – törvényt, amely szerint a Népi Köztársaság haderejének parancsnokai jogosultak preemptív nukleáris csapás alkalmazására, amennyiben Kim Dzsongunt külső beavatkozással távolítják el a hatalomból. Ezzel párhuzamosan, a vezető követeléseinek megfelelően, megkezdődött az eszközök számának növelése, többek között a taktikai nukleáris fegyverek sorozatgyártásával.

Weitz szerint a folyamatos atomfenyegetésnek hatalmi, presztízsbeli, és profitnyerési céljai vannak. Elrettentik az Egyesült Államokat, támogatják az ország atom- így nagyhatalmi imázsát a nemzetközi médiában, valamint elvonják a figyelmet a rendszer hibáiról és a tragikus gazdasági helyzetről. Ezek alapján nem meglepő, hogy az utóbbi évben kiemelkedően sok tesztet végeztek.

ekorea_diagr.jpg

Az Észak-Korea által végzett rakétatesztek száma 2012. január 1. - 2023 március 9.

Forrás: Council on Foreign Relations

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államok a szövetségeseivel együtt rendszeresen próbálkozott meggyőzni, illetve elrettenteni a Kim-rezsimet az atomfegyverek birtoklásától. Ezt sem az ígért nemzetközi elismerés és gazdasági előnyök, sem pedig a bevezetett szankciók nem voltak képesek elérni, ami kifejezetten hátrányos az USA térségben elfoglalt pozíciójára nézve.

Washington ázsiai szövetségesei, a többi között Dél-Korea és Japán, egyre inkább követelik, hogy saját atomfegyverrel rendelkezhessenek. Ez azonban komoly proliferációs veszélyt hordozhat magában.

Weitz szerint Észak-Koreával szemben az Egyesült Államok egyetlen reális lehetősége jelenleg, ha kibertámadásokkal igyekszik ellehetetleníteni Phenjan fegyvereinek működését és gyártását. Az amerikai kormányzat által kiadott Missile Defense Review szerint

Washington átfogó légvédelemmel kíván védekezni Észak-Korea ellen, amelyet kiegészít a nukleáris és nem-nukleáris fegyverek általi direkt válaszcsapás lehetősége.

Mike Rogers kongresszusi képviselő például a március eleji teszt után így nyilatkozott: „Az Egyesült Államok területi védelmének mindenek fellett kell állnia a 2024-es költségvetés kialakítása során, amely teljes mértékben finanszírozza az ország védelmét szolgáló elhárító rendszer kialakítását.”.

Ezt a célt az úgynevezett GBI-rendszerek (Ground-Based Interceptor) szolgálják, amelyeket az elmúlt években nem fejlesztettek átfogóan, miután a 2000-es években is kapkodva telepítették őket. Az Egyesült Államok védelmének jövőjét az ezeket kiegészítő új generációs elhárító eszközök jelentik, amelyeket 2028-ban terveznek telepíteni.

Összefoglalva tehát az észak-koreai fenyegetés a közeljövőben nem fog megszűnni, azonban ameddig az Egyesült Államok legalább egy lépéssel Phenjan technológiai újításai előtt jár, képes kezelni a kockázatokat és elrettenteni Kim Dzsongunt a fegyverek bevetésétől.

Szemlézte: Szenes Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon