Blog

Nem lehet felelőségre vonni Ilhan Omart antiszemita kijelentései miatt

Ahogy arra már több cikkünkben is utaltunk amerikai kongresszus egyik hírhedt képviselője, Ilhan Omar rendszeresen antiszemitizmusba torkolló Izrael-ellenes megjegyzéseket hangoztat. Aki pedig ezt szóvá teszi, elsőre meglepő válaszra számíthat.

Ahogy arra már több cikkünkben is utaltunk amerikai kongresszus egyik hírhedt képviselője, Ilhan Omar rendszeresen antiszemitizmusba torkolló Izrael-ellenes megjegyzéseket hangoztat. Aki pedig ezt szóvá teszi, elsőre meglepő válaszra számíthat.

A képviselőnő a hetekben ismét a címlapokra került, ugyanis az amerikai külügyminiszterrel, Anthony Blinkennel folytatott megbeszélése során azt állította, hogy egyaránt felelőségre kell vonni az Egyesült Államokat, a Hamászt, Izraelt, Afganisztánt és a tálibokat súlyos háborús bűneik miatt. Omar kijelentését rendkívül sok kritika érte, ugyanis az

egyenlővé tette az afgán, tálib és a Hamász terrorszervezetek által végrehajtott súlyos háborús bűnöket az Egyesült Államok és Izrael jogsértéseivel.

A képviselőnő megjegyzése után 12 zsidó demokrata képviselő szólította fel a Omart, hogy adjon magyarázatot állítására, ugyanis szerintük annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Izrael sem tökéletesek, mégis helytelen, sértő és igazságtalan egy lapon említeni azokat a terrorista szervezetekkel.

Omar azonban ahelyett, hogy bocsánatot kért volna szavai miatt, iszlamofóbnak titulálta mindazokat, akik megjegyzéséért kritikával illették.

A képviselőnő emellett kiemelte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálataira utalt és azért tett egyenlőségjelet a demokráciák és a terrorista szervezetek között. A beszélgetés során azonban nem említette külön, hogy folyamatban levő vizsgálatokra utal. És arra sem adott választ, hogy valóban egyenlő súlyúnak tekinti-e az Egyesült Államok és Izrael jogsértéseit a Hamász és a többi említett csoport kegyetlenkedéseivel.

Omar egyébként lelkes támogatója a korántsem pártatlan Nemzetközi Büntetőbíróságnak, az Egyesült Államok vezetősége azonban továbbra sem támogatja a bíróság eljárásait. Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, az ICC valóban eljárást indított Izrael és Amerika ellen is, Omar pedig egyértelműen támogatta a kettős mércén alapuló vizsgálatokat. 

A republikánus kongresszusi képviselő, Kevin McCharty az esetre reagálva felszólította a kongresszusi képviselőház elnökét, Nancy Pelosit, hogy vonja felelőségre Omart antiszemita megjegyzései miatt, valamint, hogy a ház hozzon egy határozatot Omar eltávolításáról. Pelosi azonban elegendőnek tartotta Omar gyenge magyarázkodását.

Az utóbbi időben egyébként alig telt el egy hét anélkül, hogy a képviselőnő ne tett volna Izrael-ellenes megjegyzést.

Míg Omar egyből iszlamofóbnak bélyegzi azokat, akik kritizálják állításait, ő rendszeresen tesz olyan antiszemitizmusba torkolló, Izrael-ellenes állításokat, melyekben terroristákhoz hasonlítja az izraeli hadsereget és kormányt.

A radikális demokrata képviselők csoportja, az úgynevezett Squad természetesen kiállt Omar mellett és osztja a nézetet, mely szerint a képviselőnő felelőségre vonása egyértelműen iszlamofób indíttatású volt. Az eset ismét bemutatta, hogy már az antiszemita, igazságtalan, hazug állításokat sem lehet anélkül kritizálni, hogy iszalmofóbnak, vagy rasszistának minősítenék az embert.

Szemlézte: Morvay Sáron