Blog

Német–lengyel csörte az elnökválasztás árnyékában

Németellenességre épített a lengyel elnökválasztási kampány hajrájában Andrzej Duda és pártja, a PiS. Ezúttal Philipp Fritz WELT tudósítóba szálltak bele – messzemenő következményekkel. Thomas Dudek lengyel-német újságíró mutatja be a Cicerón a kampány utolsó hetének német vonatkozásait.

Németellenességre épített a lengyel elnökválasztási kampány hajrájában Andrzej Duda és pártja, a PiS. Ezúttal Philipp Fritz WELT tudósítóba szálltak bele – messzemenő következményekkel. Thomas Dudek lengyel-német újságíró mutatja be a Cicerón a kampány utolsó hetének német vonatkozásait.

Július 1-je óta Németországnak nincs hivatalos varsói nagykövete: Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven, a 6 évig szolgáló Rolf Nikel utódja a cikk publikálásáig, július 12-ig még nem kapott megbízólevelet. Ennek oka külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva, a TVP Info lengyel állami hírcsatorna szerint egyrészt a kinevezett utód német hírszerzésnél egykor betöltött igazgatóhelyettesi pozíciója, másrészt pedig az, hogy a német média beavatkozik a lengyel elnökválasztásokba. Legalábbis a lengyel nemzeti konzervatívok vádja szerint.

A lengyel külügyminisztérium múlt szerdán behívatta Knut Abrahamot, a varsói német nagykövetség jelenlegi ügyvivőjét. Szymon Szynkowsky vel Sęk, a külügyminisztérium államtitkára szerint az ok: a német médiumok szerintük manipulatív és csak az ellenzéki jelöltet, Trzaskowskit támogató cikkei. Este a TVP-n már milliók nézhették, ahogy Abraham belép a minisztériumba. A német beavatkozásra példaként Philipp Fritz képét vetítették a képernyőre, a Die Welt német konzervatív napilap Lengyelország-tudósítóját.

„Németország akar elnököt választani Lengyelországban” – mondta Duda egy kampányrendezvényén az alsó-sziléziai Bolesławiecben, majd nevén nevezte Philipp Fritzet. A tudósító az elnökválasztás első fordulója kapcsán egyik elemzésében azt írta, hogy Duda kihívója, Trzaskowski, kritikusan szemléli Lengyelország újjáépítési követeléseit Németországgal szemben.

A mondat bekerült a lengyel nyelvű Deutsche Welle egyik összefoglalójába, így vált ismertté Lengyelországban. (Az Oderától keletre a lengyel nyelvű Deutsche Welle az egyik legidézettebb médium.) Fritz, amióta Duda és a TVP támadásba vette, több sértést és fenyegetést is kapott.

A dominót egy nemrég a Ringier/Axel Springer Polska által kiadott Fakt bulvárlapban megjelent cikk indította el, amely bírósági aktákra hivatkozva egy évekkel korábban szexuális bűncselekményekért elítélt bűnöző tetteit írta le. Az elkövető nemcsak feleségét erőszakolta meg, hanem lányát is, miután az 7. életévét betöltötte. Elnöki jogköreit gyakorolva Duda az elítéltet az áldozatok kérésére a tőlük való távolságtartási kötelezettség alól felmentette.

Az eset nagy port kavart Lengyelországban, ráadásul a rendkívül kiélezett kampány időszakában – amikor a közvélemény-kutatások egyszer Trzaskowskit, egyszer Dudát hozták ki minimális különbséggel győztesnek (a végső győztes végül Andrzej Duda lett). Az elítélt tetteiről más újságok, például a lengyel konzervatív Rzeczpospolita is részletesen beszámoltak, a PiS mégis csak a Faktot és kiadóját kezdte támadni.

A mostani nem az első példa a PiS németellenességére. Már 2016-ban is állította egy PiS-képviselő, hogy a német külügyminisztériumban újságírókat arra képeztek, hogyan kell Lengyelországról írniuk. A német médiumok rendszeres kritikusai közé tartozik a berlini lengyel nagykövetség is, amely néhány héttel ezelőtt a Süddeutsche Zeitung Lengyelország-tudósítójának menesztését javasolta. Az viszont új, hogy a németelleneséget a választási retorikába is beemelik.

Szemlézte: Kiss Dávid