Blog

Németország bekeményít a határain

Az Európába irányuló migráció megfékezésére és ellenőrzésére Németország visszaállította a határellenőrzést Lengyelországgal és Csehországgal közös határain. Vajon elég lesz-e ez az intézkedés az elszabadult migrációs és embercsempész helyzet kezelésére?

Az Európába irányuló migráció megfékezésére és ellenőrzésére Németország visszaállította a határellenőrzést Lengyelországgal és Csehországgal közös határain. Vajon elég lesz-e ez az intézkedés az elszabadult migrációs és embercsempész helyzet kezelésére?

2015 óta az európai kontinensen nagyon komoly tagállami vita folyik arról, hogy a migrációt milyen módon kellene kezelni. Vannak tagállamok, amelyek a kontroll nélküli bevándorlás pártján állnak és vannak azok, amelyek saját kezükbe vették a migráció kezelését. Az első csoportba sorolhatjuk Németországot és Franciaországot, az utóbbiba pedig a lengyeleket, magyarokat, cseheket. Éppen ebből a szempontból mondható érdekesnek a mostani hír, miszerint Németország fokozottabban ellenőrzi mostantól a cseh és a lengyel határokat.
Nancy Faeser német belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy

véget kell vetnünk az embercsempészek kegyetlen üzletének, akik emberi életeket tesznek kockára a maximális profit érdekében."

A belügyminiszter nem tért ki pontosan arra, hogy mennyi rendőr fog szolgálni a német-lengyel és német-cseh határon, de kiemelte, hogy nem fognak bevezetni sokkal szigorúbb határellenőrzést, mint ahogy Németország tette 2015-ben a német-osztrák határszakaszon.

Berlin az elmúlt években jelentősen kivette a részét a migránsok befogadásából. Ha ránézünk az alábbi grafikonra, láthatjuk, hogy a németek több, mint 7 millió embernek adtak letelepedési engedélyt 2015 és 2022 között.

nemetmigrans.png
Forrás: Macrotrends

Feltehetjük a kérdést, hogy Németország miért kezdte el határainak a szigorúbb ellenőrzését 8 évvel azután, hogy Angela Merkel korábbi német kancellár meghirdette a „Willkommenskulturt”, a korlátok nélküli befogadás politikáját? Ennek főképp politikai és gazdasági oka van: az egyik, hogy a német

Alternative für Deutschland (AFD) helyi és országos szinten egyre erősebb párttá nővi ki magát, ami gyengíti a jelenlegi német kormányzat pozícióit országszerte.

A másik ilyen ok lehet a német állampolgárok egyre nagyobb elégedetlensége a jelenlegi kormányzattal szemben. Nem csak a migránsok nagy száma miatt nagy az elégedetlenség. A bevándorlók nagyrésze nem akar integrálódni, rontják a közbiztonságot és egyre nagyobb terhet rónak a német szociális szférára. Emellett a jelenlegi gazdasági helyzet is megroppantotta a német jóléti színvonalat, amelynek legnagyobb elszenvedője a német középosztály lett.

A német kormánynak tehát le kell térnie a befogadás merkeli útjáról és szigorúbb szabályokat kell bevezetnie, ha valóban meg akarja állítani az embercsempészeket. Továbbá a német kormány - ha hatalomban kíván maradni - át kell gondolja jelenlegi belpolitikai és gazdasági elképzeléseit, hogy a következő választáson is nyerni tudjon. Amennyiben ez nem változik meg, kormányváltás ígérkezhet, aminek egyik legnagyobb nyertese az AFD lesz, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali kormány kerül hatalomba.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon