Blog

Nemtetszését fejezte ki a Monthy Python egyik alapítótagja, John Cleese az eltörléskultúrával szemben

John Cleese, brit komikus kritikusan nyilatkozott az eltörléskultúráról. Szerinte, ha valakinek az egyetlen küldetése az, hogy másokat megfosszon pozíciójuktól, az totalitáriánus gondolkodásra vall.

John Cleese, brit komikus kritikusan nyilatkozott az eltörléskultúráról. Szerinte, ha valakinek az egyetlen küldetése az, hogy másokat megfosszon pozíciójuktól, az totalitáriánus gondolkodásra vall.

„A helyzet az, hogy ez az eltörléskultúra nagyon szervezett dolognak tűnik. Ez nem csupán egyszerű protestálás. Mások kirúgatására irányul. Nem zavar, ha tüntetnek valami ellen az emberek, az teljesen rendben van. Viszont, ha az a célod, hogy másokat kirúgass, az nagyon totalitáriánus dolog – fogalmazott John Cleese.

A színész beszélt arról is, hogy a kreatív folyamatok legnagyobb ellensége az, amikor el kell gondolkodnia azon, hogy egy-egy vicc meg fog-e sérteni bizonyos csoportokat. Ilyenkor elterelődik a figyelem az alkotásról. Továbbá azt is megfogalmazta, hogy el kell kerülni azokat az embereket, akik megpróbálják megakadályozni, hogy valami újat tanuljunk. Ugyanakkor

az eltörléskultúra pontosan arról híres, hogy megszabja, mit gondolhatnak és mondhatnak az embereket, és mit nem.

Hozzátette, hogy ez a gondolkodásmód nem visz előre senkit az életben. Cleese egyébként már máskor is kritizálta a woke kultúrát a közösségi média platformokon, mikroagresszióra hivatkozva.

Ezzel együtt, a komikus azt is mondta: „Örülök, hogy lehetőségem van kamerán keresztül megismerni az úgynevezett politikai korrektség minden aspektusát. Annyi minden van, amit nem igazán értek, például: hogyan alakult ki a kifogástalan „mindenkinek feltétel nélkül kedvesnek kell lennie mindenkivel” jelenség? Sok esetben ez teljes abszurdum.

Szeretném, ha az érveimet nyíltan kinyilváníthatnám, ettől lehet, hogy az emberek világosabban látnak majd és eldönthetik, mivel értenek egyet, mivel nem.”

A brit sztár már a múltban is nyíltan beszélt ezekről a problémáról, és a woke-ot az új „tekintélyuralmi rendszernek” nevezte. Azzal, hogy az eltörléskultúra sok esetben szükségtelenül ítélkező és kegyetlen, az emberek nagy része egyet is ért, ami kiderül az alábbi felmérésből (az adatok az Egyesült Államokra vonatkoznak).

 „Egyetért, hogy az eltörléskultúra (cancel culture) igazságtalanul bünteti az egyéneket, a múltbéli cselekedeteik vagy nézeteik miatt?”

 woketabla.png

 Forrás: The Hill

Mindenki követett el olyanokat a múltban, amikre biztosan nem büszke, és nem szeretné, hogy kiderüljön. Ezért is kell elővigyázatosan viszonyulnunk az emberekhez, viszont fel kell tennünk magunknak a kérdést: ha egy pozíciót csak azzal érünk el, hogy az eltörléskultúra eszközeivel élünk, akkor valóban megérdemeljük?

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon