Blog

Olasz döntések - magyar mintára

Magyarország családpolitikája nem ismeretlen külföldön sőt, követendő példának számít – számol be róla Rebeca Crispo a La Gaceta de La Iberosfera hasábjain.

Magyarország családpolitikája nem ismeretlen külföldön sőt, követendő példának számít – számol be róla Rebeca Crispo a La Gaceta de La Iberosfera hasábjain.

Olaszország történelmében az 1861-ben bekövetkezett országegyesítés óta nem volt olyan alacsony a születési arány, mint 2022-ben, ha pedig továbbra is hasonló tendenciát mutatnak a folyamatok, becslések alapján 2070-re már csupán 47,7 millió lakosa lesz a mediterrán országnak, vagyis 11,5 millióval kevesebb, mint most.

Forrás: Financial Times, World Bank

A népességcsökkenés azonban nem egyedül Olaszországot érinti: sok más európai országnak is hasonló kihívással kell megküzdenie, viszont ezek az államok – ahogy a szerző fogalmaz – bevándorlókkal próbálják ellensúlyozni a születési arány csökkenő tendenciáját.

Ez viszont nem mondható el Magyarországról, ahol a többgyermekes családok számos kedvezményben részesülnek,

legyen szó kamatmentes kölcsönökről, melyekkel a fiatal házasok élhetnek, vagy a személyi jövedelemadó eltörléséről négy- vagy többgyermekes édesanyák esetén.

Orbán Viktor úttörő családpolitikájára Meloni kormánya is felfigyelt, aki – az el Foglio beharangozója alapján – hasonló módon, szintén adóeltörlést tervez a legalább kétgyermekes családok esetén.

Ugyan a pontos és kidolgozott javaslat bejelentésére csak napok múlva kerül sor, Giancarlo Giorgetti gazdasági és pénzügyminiszter már hangsúlyozta az olasz képviselőházban: a gyermekvállalást gátló tényezőket kell eltüntetni, méghozzá úgy, hogy

nem lehet egyformán adóztatni az egyedülállókat, és a gyermekes családokat.

A javaslatot Massimo Bitonci egykori képviselő is támogatta, aki a gyermekvállalási kedvet szintén adócsökkentéssel szeretné fellendíteni: elképzelése szerint az eddigi 950 euró helyett minden gyermek után évi 10 000 euró járna a családoknak egészen a felsőfokú tanulmányok befejeztéig.

Crespo szerint a magyar családpolitika sikere vitathatatlan, hiszen az elmúlt tíz évben Magyarországon a termékenységi arányszám 1,25-ről 1,59-re emelkedett, ilyen magas arányt pedig 1996 óta nem tapasztalt a magyar társadalom. A házasságok száma is növekedett, a válásoké pedig 30%-kal csökkent.

Meloni tervei is jól példázzák, hogy a jelenlegi kormányfő – Magyarországhoz hasonlóan - előtérbe helyezi a családokat, valamint igyekszik mindinkább kedvező feltételeket teremteni a gyermekvállaláshoz.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon