Blog

Óriási pusztítást végez a kaliforniai tűzvész

 A Kalifornia államban pusztító tűzvész áldozatainak száma több mint ötvenre emelkedett és több mint 200 eltűnt személyt keresnek – tudósít a BBC News.

 kalifornia_tuz.jpg

A Kalifornia államban pusztító tűzvész áldozatainak száma több mint ötvenre emelkedett és több mint 200 eltűnt személyt keresnek – tudósít a BBC News.

A napfény államának északi részén a Camp Fire (Tábortűz) névre elkeresztelt erdőtűz az 1993-as, eddigi legpusztítóbb Los Angeles-i Griffith Park-i tűzvész katasztrófa nyomába ért. Délen a Woolsey Fire malibui üdülőhelyeket is megsemmisített. A becslések szerint 250 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a lángok miatt.

Miközben a felerősödő szelek a lángok tovább terjedésével fenyegetnek, Jerry Brown kaliforniai kormányzó Donald Trump elnököt sürgeti, hogy a szituációt major disaster-ként (nagy katasztrófa) értékelje, ezáltal ugyanis több szövetséges forráshoz juthatna az állam. A kérelem egy nappal azután érkezett, hogy Trump a kalifornai pénzek csökkentésével fenyegetett, a helyzetet pedig a nem megfelelő erdőgazdálkodás hibájának minősítette. Harold Schaitberger, a Tűzoltók Nemzetközi Szervezetének elnöke az elnöki kijelentéseket „gondatlannak és sértőnek” titulálta.

A jelenlegi tűzvész a legpusztítóbb Kalifornia állam történetében. Több, mint 45 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, és napok óta nem tudják teljesen megfékezni.

A tűz megfékezése egy fizikai akadály segítségével történik, amely a tűz terjedését megszünteti. Ez lehet természetes képződmény, mint egy folyó, vagy a tűzoltási munkálatok során ásott három méter széles árok is. A tüzet akkor sikerül 100 %-ban megfékezni, ha a terület egész határán természetes vagy mesterséges „elszigetelési vonalak” találhatók. A jelenlegi helyzetben azonban valószínűsíthető, hogy a tűz még legalább napokig, de akár hetekig tovább éghet.

Szemlézte: Balogh Zita