Blog

Óriásit bukhat az idei olimpia megrendezésén Japán

A világesemény rendezőinek döntése értelmében a hazai nézőkön kívül senki más nem foglalhat majd helyet a lelátón, amikor július 23-án fellobban a láng a tokiói Olimpiai Stadionban – számol be a Wall Street Journal.

A világesemény rendezőinek döntése értelmében a hazai nézőkön kívül senki más nem foglalhat majd helyet a lelátón, amikor július 23-án fellobban a láng a tokiói Olimpiai Stadionban – számol be a Wall Street Journal.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB), a japán kormány és a tokiói önkormányzat vezetőinek közös videókonferenciája után végleg eldőlt a sportesemény külső résztvevőinek sorsa. Ennek értelmében a koronavírus-világjárvány következtében tavalyról idén nyárra halasztott ötkarikás játékokon kizárólag a szigetországban élők szurkolhatnak majd a helyszíneken. A lépés várható volt, miután Thomas Bach NOB-elnök korábban leszögezte:


kiemelt figyelmet szentelnek a rendezvény résztvevői és az egész japán népesség biztonságának.


Mint a portál emlékeztet, a tengerekkel körülövezett ország másokhoz képest eddig kimondottan jól vészelte át a pandémiát, ugyanakkor az oltásokkal továbbra is hadilábon áll. Éppen ezért szinte biztosra vehető, hogy az arénák teljes befogadóképességét nem lehet kihasználni a távolságtartás miatt. A külföldi érdeklődők beözönlésétől pedig éppen azért ódzkodnak, mert az eddig relatíve jól kordában tartott járvány könnyen belobbanhat – főleg a világ különböző tájain felbukkanó vírusvariánsok miatt.
Egy március közepén készített közvélemény-kutatás szerint


a helyiek többsége inkább még egy évvel eltolná, vagy teljesen eltörölné az olimpiát.

diagr.jpg

Saját szerkesztés a Mainichi adatai alapján

A lakosok érezhető aggodalmát szakértői vélemény is alátámasztja – derül ki a cikkből. A fertőző betegségeket kutató Norio Sugaya a szigorú korlátozások ellenére is óva int az esemény idei megrendezésétől. Előrejelzése szerint a külföldi nézők kizárása ellenére is romolhat a vírushelyzet a stábtagok jelenléte miatt.

Talán mondani sem kell, hogy a szigorítások kényes gazdasági vonzatokkal is járnak.

A korlátozott jegyárusítás az abból tervezett, csaknem egymilliárd dolláros bevételt jócskán vissza fogja vetni. Ez pedig már csak azért is kellemetlen, mert az idei lesz a történelem legnagyobb költségvetésű olimpiája.


A jelenlegi hivatalos végösszeg az éves magyar GDP körülbelül egytizede. Ennél is égetőbb probléma, hogy a már egyébként is hosszú ideje szenvedő vendéglátóipar nem profitálhat a beáramló nemzetközi turisták fogyasztásából – mutat rá a folyóirat.

A kedélyeket még tovább borzolta, hogy az olimpia szervezőbizottságának elnöke és egyben a nyitóünnepség kreatív igazgatója lemondott, miután szexista megjegyzéseit követően heves kritikák érték. Utódja végül a gyorskorcsolyázóként komoly ötkarikás múlttal rendelkező Seiko Hashimoto lett. A hagyományos felvezető programok egyébként már megkezdődtek Japánban, így az olimpiai láng is elindult 121 napos útjára.

Szemlézte: Irlanda Balázs