Blog

Oroszország agressziója mentheti meg Boris Johnson politikai karrierjét

Az orosz-ukrán háború már most töméntelen mennyiségű politikai fordulatot eredményezett világszerte, s egyes hangok szerint a brit közéleti viszonyokra is komoly hatással lehet.

Az orosz-ukrán háború már most töméntelen mennyiségű politikai fordulatot eredményezett világszerte, s egyes hangok szerint a brit közéleti viszonyokra is komoly hatással lehet.

Kemény hónapokon van túl Boris Johnson. Az egymást követő botrányok és kudarcok alaposan megrengették a brit miniszterelnök székét, amely továbbra sincs biztonságban. A rendőrségi nyomozás még folyik a partibotrány ügyében, az ellenzéki Munkáspárt pedig továbbra is őrzi a felméréseken nemrégiben megszerzett, noha újonnan valamelyest szűkülni látszó vezetését – derül ki a Politico által közölt adatokból.

Egyesek, így például a National Review és a Spectator brit kiadásának szerzői úgy vélik, hogy az orosz-ukrán háború kitörése, illetve az arra adott reakció megmentheti a kormányfő pozícióját. Ahogy azt mindketten megállapították, a britek túlnyomó többségét megbotránkoztatja Vlagyimir Putyin agresszív fellépése, továbbá a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy immáron a társadalom mintegy kétharmada komoly fenyegetésként számol Oroszországgal.

Ebben a közegben tehát nem is lehetett kérdéses a miniszterelnök által képviselendő álláspont,

Johnson pedig nem is habozott: az orosz offenzívát követően az egyik leggyorsabban és leghatározottabban reagáló nyugati vezetőként lépett elő.

Az Egyesült Királyság a kemény szankciók mellett gazdasági és katonai segélyt is nyújt Ukrajnának, habár a közvetlen beavatkozást illetően a szigetországban a többi nyugati államhoz hasonlóan félreérthetetlenül meghúzták a határokat. Boris Johnson leszögezte, nem fognak harci cselekményekbe bonyolódni Oroszországgal.

Az aggasztó nemzetközi konfliktus a kormányfő személyétől függetlenül elvonta a figyelmet az otthoni problémákról, így a partibotrányról is. Ezenfelül a jobboldali politikus Putyint elítélő, Ukrajna területi egysége mellett kiálló, gyors és markáns állásfoglalása jól rezonált a választópolgárokkal. A Spectator szerzője, Rod Liddle azt jósolja, hogy a Konzervatív Párt heteken belül behozza támogatottságbeli lemaradását a rivális Munkáspárttal szemben. Utóbbi ugyanis szerinte kevésbé megbízható a külpolitika terén,

a szavazók pedig egy egzisztenciális nemzetbiztonsági kihívás esetén inkább a jobboldal felé húznak.

A magazin társszerkesztője emellett úgy érzi, hogy a miniszterelnök határozott politikája az ukrán helyzet kapcsán tovább éltetheti azt a képzetet, mely szerint Johnson – minden apró-cseprő bakija mellett – az igazán komoly kérdésekben jó döntést hoz, amit aztán képes is eladni az embereknek. Igaz, az általa példaként említett Brexit továbbra is népszerűtlennek tűnik a brit választópolgárok körében.

A National Review munkatársa mindemellett úgy véli, hogy a brit kormányfő Volodimir Zelenszkij egyik kiemelkedő támogatójaként közvetve profitál az ukrán elnök népszerűségéből, amely elsöprőnek bizonyult az Ukrajnával szimpatizáló nyugati országokban.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!