Blog

Orvosságot is jelent a vírus a világ problémáira?

„A tudományos kooperáció nem ismer határokat – Szerencsénkre!” Ezzel a címmel kezdi Mahlet Mesfin a világot megrengető COVID-19 járványról szóló cikkét az amerikai Foreign Affairs magazinban.

„A tudományos kooperáció nem ismer határokat – Szerencsénkre!” Ezzel a címmel kezdi Mahlet Mesfin a világot megrengető COVID-19 járványról szóló cikkét az amerikai Foreign Affairs magazinban.

Habár 2020 legnagyobb sorscsapásának tűnik a koronavírus-járvány, a nemzetközi tudományos közösség rákényszerül a fokozott együttműködésre, ami akár pozitív hatással is lehet az emberiség jövőjére. Kínai kutatók egy csoportjának már decemberben sikerült felállítania a vírustörzs genetikai térképét, amit azon nyomban meg is osztottak a világ tudósaival a Global Initiative on Sharing All Influenza Data nevű internetes felületen keresztül. A kutatás eredményei elősegítették a vírus elleni küzdelem globális sikerét.

A szerző szerint Föld szinte minden államát érintő globális járvány mindenkit rákényszerít az együttműködésre. Az elmúlt évek heves geopolitikai versengése az USA és Kína között, valamint az évezredre általánosan jellemző nacionalista bezárkózás és idegengyűlölet felengedni látszik. A vírus kölcsönösen egymásra utalttá teszi az egyébként ellenségeskedő országokat, és a hatékonynak bizonyuló nemzetközi orvosi együttműködés új távlatokat nyithat az orvoslás, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a békéért folytatott küzdelem terén.

Nem csak államok, de transznacionális segélyszervezetek és cégek is, mint például a Bill & Melinda Gates Foundation, a Wellcome Trust és a Mastercard is beszállt a vírus elleni harcba.

A WHO felhívta a figyelmet a szövetségi államcsoportosulások és általában a nemzetközi egészségügyi szabályozások harmonizálásának fontosságára. A koronavírus-járvány tagadhatatlanul felszínre hozta az individualista államok gyengeségét és tehetetlenségét egy halálos vírussal szemben, ezzel kijelölve az utat egy új jövőbeni nemzetközi együttműködés számára. Talán a 21. századnak nem lesz szüksége milliókat elpusztító világháborúkra — „mindössze” egy közös ellenségre egy gyilkos világjárvány képében — a globális együttműködéshez és egy békésebb világ megteremtéséhez − írja a szerző.

Szemlézte: Sajti Konor