Blog

Padlón a lítium ára – Kína szigorít

Június 19-én Kína Iparügyi és Információs Technológiai Minisztériuma új irányvonalat fogalmazott meg a kínai lítium-ion akkumulátor ipar számára. Az új elképzelés célja, hogy minőségi beruházások történjenek a jövőben, a jelenlegi mennyiséget preferáló modellel szemben - írja a Reuters.

Június 19-én Kína Iparügyi és Információs Technológiai Minisztériuma új irányvonalat fogalmazott meg a kínai lítium-ion akkumulátor ipar számára. Az új elképzelés célja, hogy minőségi beruházások történjenek a jövőben, a jelenlegi mennyiséget preferáló modellel szemben - írja a Reuters.

Kína számára az akkumulátorok és az azokat használó elektromos járművek és eszközök a legfőbb exportcikké váltak az utóbbi években. Ezzel párhuzamosan az akkumulátorokban használt lítium kitermelésébe – és az ezzel foglalkozó vállalkozásokba világszerte – Kína egyre több pénzt fektetett.

Ennek eredményeként a világ lítiumtermelése mára már bőségesen meghaladja a fogyasztást.

 

Két éve ilyenkor, 2022 júniusában, a lítium tonnánkénti ára 460 ezer jüan környékén alakult, jelenleg ez az ár 96,5 ezer jüan. A csúcs 600 ezer jüan felett volt kicsivel, 2022 végén. Ehhez a képest most nagyjából 80 százalékkal alacsonyabban van a ritkaföldfém ára.

Az új iránymutatás részeként Peking kiemeli, hogy a környezetvédelmi szempontok figyelembevételét, a termeléshatékonyság növelését és az egy főre jutó kibocsátás javítását tartja kívánatosnak. A döntéstől nem titkoltan azt várja a kínai vezetés, hogy a lítium ára emelkedésnek indul. Ez – az elektromos mobilitás térnyerésével párhuzamosan – várhatóan meg is valósul.

Világszerte rengeteg vállalkozás kezdett akkumulátorgyártásba. A legtöbb és legsikeresebb ezek közül ázsiai, ezen belül is felülreprezentáltak a kínai vállalatok. Ennek több oka is van. Ilyen például az állami támogatások nagysága (és gátlástalansága), de a sikeres kínai külpolitika is, ami nagyon sok figyelmet és forrást fordított a világ lelőhelyeinek megszerzésére.

Ez is rávilágít arra, hogy hiába tekintünk az akkumulátorokra a zöld átállás és az energetikai „megváltás” eszközeként, valójában nem teszünk mást, mint a kőolaj lelőhelyektől való függésünket lítium, kobalt, nikkel, vagy bármely más fémtől való függésre cseréljük.

A kínai sikerek az akkumulátor-gyártásban nagyrészt a legértékesebb lelőhelyek birtoklásából eredő előnyökből származnak, melyekből egy kevésbé gazdag ország értelemszerűen nem képes részesülni.

Rengeteg elképzelés van arról, hogy mi lehet a legmegfelelőbb eszköze az energiatárolásnak. Pillanatnyilag a legéletszerűbb, leghatékonyabb megoldást az akkumulátorok nyújtják, ugyanakkor vannak más eszközök is. A szerző személyes elfogultsága a hidrogént emeli ki, mint a legtöbb lehetőséggel kecsegtető technológiát, ami – a cikk írójának legnagyobb örömére – bőven részesül EU-s támogatásban is. Korábbi, a témával foglalkozó bejegyzéseink itt és itt érhetők el. Mint bármely piacon, a reguláció, a korlátozások ártóan fognak hatni a fogyasztókra és feltételezhetően visszavetik az akkumulátorkibocsátást. Ennek messzemenő következményei lehetnek az elektromos átállás elérésében, ha nem is a fejlett világban, de a fejlődőben biztosan.

Szemlézte: Lakatos Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon