Blog

Papírforma a választáson és biztató jelek a francia jobboldalnak

Franciaországban április 24-én zajlott az elnökválasztás második fordulója, amelynek győztese a jelenleg is hivatalban lévő Emmanuel Macron lett. Minek köszönhető ez az eredmény, és mi várható a következő Macron-ciklustól? A Batthyány Lajos Alapítvány BLA Arena programsorozatának keretében…

Franciaországban április 24-én zajlott az elnökválasztás második fordulója, amelynek győztese a jelenleg is hivatalban lévő Emmanuel Macron lett. Minek köszönhető ez az eredmény, és mi várható a következő Macron-ciklustól? A Batthyány Lajos Alapítvány BLA Arena programsorozatának keretében válaszolták meg a kérdéseket a beszélgetőpartnerek.

A kerekasztal-beszélgetésen Fejérdy Gergely, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője, valamint Gát Ákos Bence, a Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője vettek részt. A beszélgetést Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője moderálta.

A szakértők megállapították, hogy Emmanuel Macron és Marine Le Pen politikai kampánya és kommunikációja megváltozott az öt évvel ezelőttihez képest. Macronnak szükséges volt jobbra is nyitni, mivel gazdasági és szociális intézkedései a hagyományosan baloldali szavazóknak nem tetszettek. Marine Le Pen pedig az érezhetően euroszkeptikus retorikáját árnyalta, valamint az érzékeny gazdasági témákra is jobban fókuszált. Macronnak nagy szerepe volt abban, hogy Le Pen jutott a második fordulóba, mivel úgy érezhette, hogy egy „szélsőjobboldali” jelölt ellen jobban szerepel, mint egy radikális baloldalival szemben. A második fordulóban Marine Le Pen esélyeit gyengítette, hogy Eric Zemmour, radikális jobboldali jelölt - aki végül csak 7%-ot kapott az első fordulóban - nem tudott plusz szavazói hátországot biztosítani Le Pennek.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a következő öt évben Franciaország és Magyarország között a konszolidált bilaterális viszony tovább folytatódik, viszont egyértelmű, hogy ideológiailag Marine Le Pen közelebb állt volna a magyar érdekekhez.

Kulcseleme lesz a francia politikának, hogy a jelenlegi párbeszéd nélküliséget felváltja-e a választópolgárokkal folytatott hatékony kommunikáció. A probléma az, hogy Franciaországban a zöld, illetve baloldali erők alapvetően nem tudnak válságok esetén igazi megoldásokkal szolgálni, viszont Marine Le Pen emberközeli kommunikációja képes volt megoldásokat kínálni. A több mint 40%-os eredmény az mutatja, hogy politikája jó irányba halad, és öt év múlva ez akár győzelemmel is párosulhat.

Pár héten belül nemzetgyűlési választások is lesznek, ahol Macron megpróbálja elkerülni, hogy a miniszterelnök személye ne másik párt színeiből érkezzen.

A meghívott elemzők szerint ez a választás azt mutatja majd, hogy a választópolgárok döntését - az elnökválasztással szemben - nem a személy határozza meg, hanem a programok. Ugyanakkor a következő években az államfő által vezetett mozgalmon belül lehetnek anomáliák, mivel számos ideológiai érdek összpontosul ebben a centrista erőtérben.

A francia elnökválasztással kapcsolatos írásainkat ide kattintva éred el.

Írta: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!