Blog

Politikai nyomásgyakorlásra használja a bevándorlókat Marokkó

A spanyol afrikai enklávéban, Ceutában kialakult migrációs válságól értekezik Sam Edwards a Politico európai kiadásának hasábjain.

A spanyol afrikai enklávéban, Ceutában kialakult migrációs válságól értekezik Sam Edwards a Politico európai kiadásának hasábjain.

Az alig 85 ezer fős területre egy nap leforgása alatt több mint 8000 illegális határátlépő érkezett. A Marokkó által körülölelt terület eddig is gócpontja volt az Afrikából érkező bevándorlásnak, s Madrid épp emiatt húzott fel egy esetenként több tíz méteres határkerítést Ceuta köré. A két ország az illegális határátlépések számának csökkentése érdekében partnerséget kötött, aminek keretein belül az EU és Spanyolország anyagi forrásokkal támogatja a marokkói határőrséget.

A mostani eset újdonsága, hogy a bevándorlók ezrei most nem a szögesdrótokkal ellátott határvédelmi építményeket rohamozták meg, hanem a tenger felől – ki úszva, ki csónakon – szálltak partra.

Az esemény súlyosságát jól példázza, hogy még a szocialista-szélsőbaloldali madridi kormány is erős fellépést ígért, sőt még a hadsereg helyi egységeit is kivezényelték a helyszínre.

sanchez_nyito.png


Pedro Sánchez Twitter üzenete: Jelenleg az a prioritásom, hogy helyreállítsam a rendet Ceuta-ban. Az állampolgároknak tudniuk kell, hogy a spanyol kormány teljes támogatását élvezik és a legnagyobb szilárdsággal ügyelünk biztonságukra és az ország integritásának védelmére minden kihívással szemben.

De mi okozta hirtelen, hogy emberek ezrei özönlötték el a spanyol területet? Miért nem lépett közbe a marokkói határőrség, amikor látták, hogy tömegek indulnak meg a határ felé?

A kérdésre a válasz: Nyugat-Szahara. Az egykori spanyol gyarmatot Marokkó kebelezte be és szállta meg, miután az elnyerte függetlenségét Madridtól. Azóta a helyi lázadók folyamatosan harcolnak a királyság csapatai ellen. A mostani események közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Madrid engedélyezte a szepartista Polisario Front vezetőjének, Brahim Ghali-nak a beutazását az országba. A lázadók vezetője gyógykezelésre érkezett.


A lépést Marokkó termesztésen nem nézte jó szemmel, s szándékosan engedte (sőt egyes értesülések szerint direkt elősegítette), hogy emberek ezrei kelljenek át Spanyolországba.

Rabat tehát tulajdonképpen politikai fegyverként használja fel a területén tartózkodó migránsokat, hogy nyomást gyakoroljon Madridra.

sanchez_belso.jpg

A madridi szocialista vezetés szakítva eddigi bevándorláspárti politikájával komoly fellépést ígér. Az illegálisan partra szállt migránsokból már több mint 4000 főt visszatoloncoltak Marokkóba, s további rendfenntartói erőket vezényeltek a térségbe a határ megerősítése érdekében.

A mostani spanyol eset nem teljesen újkeletű. Korábban Törökország gyakorolt nyomást az Európai Unióra és Görögországra az illegális bevándorlást felhasználva. Ezek a helyzetek tisztán megvilágítják az európai bevándorlási politika hibáit és kudarcait, vagyis hogy az EU túlságosan is ki van szolgáltatva más nemzetközi szereplőknek.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell