Blog

Portugália adócsökkentéssel próbálja otthon tartani a fiatalokat

A portugál kormány adócsökkentést tervez a 35 év alattiak számára, hogy megakadályozza a fiatalok kivándorlását és egyben az országba vonzza a külföldieket. Az új költségvetés részeként a kormány célja a fiatalok jövedelemadójának csökkentése.

A portugál kormány adócsökkentést tervez a 35 év alattiak számára, hogy megakadályozza a fiatalok kivándorlását és egyben az országba vonzza a külföldieket. Az új költségvetés részeként a kormány célja a fiatalok jövedelemadójának csökkentése.

Az átlagos, évi 20 000 eurós fizetéssel rendelkező fiatalok jelenleg 26%-os adót fizetnek a 16 500 euró feletti jövedelmükre. Az új tervezet szerint a 35 év alattiak, akik maximum évi 28 000 eurót keresnek, az első évben teljesen mentesülnének a közteherfizetés alól, majd az adóterhelés fokozatosan emelkedne tíz év alatt. A második, a harmadik és a negyedik évben a fiatal munkavállalók adójuk 75%-át, az ötödik-hetedik évben 50%-át, majd a nyolcadik-tizedik évben 25%-át kapnák vissza. Ezek az intézkedések a külföldiekre is vonatkoznának.

Portugáliában az alacsony bérek, valamint a magas lakásárak komoly problémát jelentenek, ezért sok fiatal inkább külföldön keres jobb megélhetést.

2008 óta több, mint 360 ezer 15 és 35 év közötti portugál hagyta el az országot, ami a kivándorlók kétharmadát teszi ki. A magasabb bérek reményében főleg más európai országokba távoztak, ami tovább rontotta a hazai gazdasági helyzetet. Margarida Balseiro Lopes ifjúsági miniszter szerint bár a terv jelentős anyagi terhet ró az országra, a fiatalok elvándorlása hosszú távon még költségesebb lenne. Ugyanakkor sokan kritizálják a kormányt, mondván, hogy nem a lakhatási válság megoldására koncentrál. 

portugalado.png

Forrás: OECD

A tervezet sorsa egyelőre bizonytalan, mivel a kormány kisebbségi, és a költségvetés elfogadása a parlament támogatásán múlik.

Bár a korábbi szocialista kormány is tett már adókedvezményeket a fiatalok számára, azok csak egyetemi végzettségűekre vonatkoztak. Ezzel szemben Luís Montenegro portugál miniszterelnök kormánya minden 35 év alatti fiatalra kiterjesztené az adókedvezményt, függetlenül a végzettségtől. A parlamenti szavazásra október 31-én kerül sor.

A tervezetet azonban nemcsak politikai ellenállás érte, hanem nemzetközi szervezetek, például az IMF (Nemzetközi Valutaalap) is kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen kor-alapú adócsökkentés valóban képes-e megállítani az elvándorlást. Az IMF arra is figyelmeztetett, hogy

a terv évi 650 millió eurós költsége kockázatot jelenthet az ország pénzügyi stabilitására, különösen az adósság csökkentése és a szükséges állami beruházások fenntartása szempontjából.

Amennyiben a program sikeres lesz, számos előnyt hozhat az országnak: csökkentheti a fiatalok elvándorlását, megtarthatja a hazai tehetségeket, valamint vonzóbbá teheti Portugáliát a külföldi fiatal munkavállalók számára. Ez hozzájárulhat a gazdaság élénkítéséhez, különösen a munkaerőpiac szempontjából, hiszen a fiatalok nagyobb arányban maradnának az országban, növelve az adóalapot és a gazdasági aktivitást. Azonban, ha a terv nem hozza meg a kívánt hatást, több negatív következménye is lehet. Egyrészt, az adócsökkentés jelentős terhet ró az államkasszára, amely pénzügyi instabilitáshoz vezethet, különösen az adósság csökkentésének és az állami beruházások fenntartásának nehézségei miatt. Ha a fiatalok továbbra is kivándorolnak, a program költségei feleslegesnek bizonyulnak, és a gazdasági helyzet nem javul. Emellett, ha a kormány nem kezeli párhuzamosan a lakhatási válságot és az alacsony bérek problémáját, az adócsökkentés önmagában nem lesz elegendő a fiatalok megtartásához, és a társadalmi egyenlőtlenségek tovább mélyülhetnek.

Szemlézte: Pál Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon