Blog

Putyin karrierjének egyik legnagyobb kihívása – Hogyan tovább Oroszország?

A Wagner-csoport nemrégiben bekövetkezett lázadása igencsak megingatta Vlagyimir Putyin, az orosz elnök eddig sziklaszilárdnak tűnő pozícióját, így a biztonság fenntartásának érdekében egyre több rendkívüli intézkedést vezetnek be. (A Wagner-csoport akciójáról blogunk korábbi bejegyzése itt…

A Wagner-csoport nemrégiben bekövetkezett lázadása igencsak megingatta Vlagyimir Putyin, az orosz elnök eddig sziklaszilárdnak tűnő pozícióját, így a biztonság fenntartásának érdekében egyre több rendkívüli intézkedést vezetnek be. (A Wagner-csoport akciójáról blogunk korábbi bejegyzése itt található.)

Mi járhat most Putyin fejében?

Gyűlnek a viharfelhők az orosz vezetés feje felett, egyre több égető kérdés merül fel az ország jövőjével, jövőbeli lépéseivel kapcsolatban, melyre kutatók és geopolitikai szakértők tömkelege igyekszik választ találni.

Putyin több, mint két évtizedes hatalmának egyik legnagyobb kihívásával nézett szembe a Wagner-lázadásnak köszönhetően.

A veszélyhelyzetet sikerült elhárítani, az orosz elnök azonban nem az eddig megszokott erős oroszlán képében tűnt fel a történtekben. Ahogyan már egy korábbi, 2022-es felmérés eredménye is rámutatott, a lakosság egyre kisebb százaléka szeretné Putyin 2024-ig tartó mandátumát meghosszabbítani. A népszerűségéből egyre inkább vesztő elnök újraválasztási esélyeire sötét árnyékot vet az eset, még azok is elpártolhatnak mellőle, akik eddig támogatták volna.

putyin.png

Másnap az állami tévében még levetítettek egy – valószínűleg a lázadás előtt felvett – interjút, melyben Putyin az ukrajnai háború előrehaladásába vetett bizalmáról nyilatkozott. Ezen két nyilvános megjelenést leszámítva semmilyen hír nem érkezett az orosz elnökről, azt sem tudni, hogy jelenleg egyáltalán az orosz fővárosban tartózkodik-e.

A történetek után megkezdődtek a találgatások Oroszország jövőbeli stratégiájával kapcsolatban. Egyesek arra számítanak, hogy Putyin valamilyen módon visszavág az ellene fellépőknek, akár katonailag Ukrajnának, akár azoknak, akik Oroszországon belül nem támogatták. Radek Sikorski lengyel EP-képviselő a BBC-nek azt mondta, hogy az orosz vezető "valószínűleg megtisztítja azokat, akiket nem lát lojálisnak", utalva ezzel arra, hogy az egyelőre sebeit nyaldosó elnök rendszere "egyszerre lesz még tekintélyelvűbb és még brutálisabb".

Mi lesz Prigozsin és a Wagner-csoport sorsa?

A lázadás mögött álló Jevgenyij Prigozsin ellen, annak ellenére, hogy megpróbálta megdönteni Oroszország katonai vezetését, ejtették a fegyveres lázadás vádját. Ennek okait azonban csak találgatni lehet, tekintettel arra, hogy nem publikusak a Kreml és Wagner-csoport között létrejött megállapodás részletei.

Nagy kérdést vet fel azonban, hogy mostantól együttműködnek-e, és integrálódnak-e a Wagner zsoldosok a rendes orosz hadseregbe - vagy egyáltalán, hogy Oroszország katonái egyáltalán hajlandóak-e együttműködni velük?

Sokan aggódnak amiatt, hogy a harcosok követhetik Prigozsint nyugatra, ha Fehéroroszországba megy, hiszen ez a legközelebbi pont, ahonnan Oroszország megtámadhatja az ukrán fővárost, Kijevet.

A Putyin lassan két évtizede tartó irányítása alatt álló Oroszország jövője nagy kérdéseket vet fel. Több szcenárió is lehetséges a helyzet utórengéseivel kapcsolatban, az azonban, hogy mi is járhat most Vlagyimir Putyin fejében és hogy milyen hatással lesz mindez az orosz-ukrán háborúra még a jövő zenéje. Annyi biztos, hogy az orosz vezetésnek taktikát kell váltania, hiszen az most bebizonyosodott, hogy az addig szilárdnak vélt pozíciója megrendülhet.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon