Blog

Receptmentes gyógyszerekkel a HIV ellen

Donald Trump kormánya 2030-ig szeretné felszámolni az AIDS-járványt, ez viszont nem mindenkinek érdeke. Pedig a vény nélküli készítmények szabad forgalmazásával megvalósítható lenne a cél – írja Jeffrey A. Singer orvos, a Cato Institute szakértője.

Donald Trump kormánya 2030-ig szeretné felszámolni az AIDS-járványt, ez viszont nem mindenkinek érdeke. Pedig a vény nélküli készítmények szabad forgalmazásával megvalósítható lenne a cél – írja Jeffrey A. Singer orvos, a Cato Institute szakértője.

Az amerikai kormány pert indított a Gilead Sciences gyógyszergyártó vállalat ellen, miután az megsértette az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Titkárságához tartozó szabadalmakat, és felhasználta azt HIV-megelőző gyógyszerek kifejlesztésére anélkül, hogy a szövetségi kormánynak fizetett volna jogdíjat.

Alex Azar, a titkárság vezetője a fent említetteken túl azt is nehezményezte, hogy a Gilead ezeket a vényköteles gyógyszereket magas áron értékesíti. Az ügy könnyen átcsaphat egy elhúzódó jogi vitába, holott – Singer szerint– van megoldás: az Élelmezési és Gyógyszerhivatalnak (FDA) elérhetővé kellene tennie a HIV vírus sejtekbe épülését megelőző (PrEP) és a már kórokozóval érintkezett betegek fertőzésének kialakulását megakadályozó gyógyszert (PEP).

A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint a HIV vírus az Egyesült Államokban leginkább szexuális úton terjed. Tanulmányok kimutatták, hogy a PrEP 99 %-kal csökkenti a nemek közti HIV-fertőzés átvitelének kockázatát, és 74%-kal a tűk megosztásából származó továbbterjedést. A PEP pedig hatékonyan gátolja a HIV átterjedését. Ez utóbbival kapcsolatban azonban fontos, hogy a gyógyszert az expozíciótól számított 72 órán belül be kell venni és 28 napon keresztül folytatni kell a szedését, melyet az egészségügyi szolgáltató által végzett ismételt HIV-tesztnek kell követnie. A PrEP rendszeres használóinak azt javasolják a szakértők, hogy félévente végezzenek vérvizsgálatot a vesefunkció ellenőrzésére, mivel a hosszú távú alkalmazás vesekárosodást okozhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyógyszernek nem szabad elérhetővé válnia a gyógyszertárakban – véli Singer.

Októberben a kaliforniai kormányfő, Gavin Newsom aláírta a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a gyógyszerészek számára a PrEP és a PEP felírását. Míg az FDA eldönti, hogy egy gyógyszert csak vényköteles vagy nem vényköteles osztályba sorolnak-e, az államoknak meg kell határozniuk az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakemberek gyakorlati körét. Az állami törvényhozók egyre szélesebb körben bővítették a gyógyszerészek gyakorlatát, lehetővé téve számukra vényköteles gyógyszer felírását annak érdekében, hogy csökkentsék a gyógyszerekhez és oltásokhoz való hozzájutás költségét.

Singer úgy véli: „A PrEP és a PEP szabadon értékesítése jelentősen növeli az életmentő termékek hozzáférhetőségét. A veszélyeztetett személyek időt és pénzt spórolhatnak, ha vény nélkül is hozzájuthatnak a gyógyszerekhez. A legjobb lenne, ha automatákból is megvásárolható lenne, hasonlóan az esemény utáni tablettákhoz.”

Ahogyan arra már több tanulmány is rávilágított, a vényköteles gyógyszerekről a receptmentesre való áttérés következtében jelentős árcsökkenések tapasztalhatók a gyógyszerpiacon. Ésszerű tehát azt várni, hogy ugyanez történjen a PrEP-pel és a PEP-pel.

„Ha a kormány célja valóban a járvány megszüntetése, kerülje a gyógyszergyártókkal szembeni – akár több éves – pereskedést, melynek végkimenetele bizonytalan, és naponta emberéleteket követel, és tegye receptmentesen elérhetővé a legújabb készítményeket” – mondja Singer.

Szemlézte: Benkő Lilla