Blog

Rendpárti szigorúság terjed Ausztráliában

Az ausztráliai Victoria állam kormánya bejelentette, hogy egy új törvénytervezetet fognak benyújtani, ami azokat a felnőtteket büntetné, akik gyerekeket bujtanak fel bűncselekmények elkövetésére. Tovább szigorítanák a fiatalkorúak bűnmegelőzési rendszerét és büntetését is…

Az ausztráliai Victoria állam kormánya bejelentette, hogy egy új törvénytervezetet fognak benyújtani, ami azokat a felnőtteket büntetné, akik gyerekeket bujtanak fel bűncselekmények elkövetésére. Tovább szigorítanák a fiatalkorúak bűnmegelőzési rendszerét és büntetését is – számol be az ABC News.

Martin Pakula legfőbb ügyész elmondta, hogy a következő évben fogják a törvényhozásnak beterjeszteni a Fagin törvénynek becézett javaslatot, amit Charles Dickens Twist Olivér című regényének szereplője után neveztek el. Fagin a könyvben gyerekeket tanított arra, hogy lopjanak neki szállásért cserébe.

A legfőbb ügyész elmondta, tudják, hogy sok fiatal, aki lopást követ el, valójában felnőttek parancsára cselekszik. Kijelentette, hogy a törvény alapján a gyerekeket bűncselekmények elkövetésére ösztönző idősebb bűnözők akár 10 évre is a rácsok mögé kerülhetnek.

A törvénytervezet az ausztrál kormányzat legutóbbi törekvése a fiatalkorúak bűnözése elleni harcban. A kormány létre fog hozni egy új, fiatalokat figyelő rendszert is, ami a Gyerekek Bíróságának megnövekedett jogköröket ad. Ennek eredményeként korlátoznák, hogy egy fiatal kivel tart kapcsolatot, kijárási tilalmat rendelhetnének el és iskolai, szakképzési vagy munkatervet kérhetnének a fiataloktól.

Szigorítanak a feltételesen szabadlábon lévők megfigyelési rendszerén is, megkönnyítve a fiatal bűnelkövetők felnőtt bíróságokon való kezelését és megnövelik a maximális büntetési időt háromról négy évre. „Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember készen áll arra, hogy második esélyt adjon a fiataloknak, de nem adunk nekik harmadik, negyedik és ötödik esélyt” – mondta Daniel Andrews, Victoria állam kormányfője.

A kormányt bírálva az ellenzéki „árnyékfőügyész” kijelentette, hogy eddig is bűncselekménynek számított a felnőttek bűnrészessége. Hozzátette, a probléma, hogy a bíróságok nagyon enyhe ítéleteket hoznak, amivel a kormány hosszú ideje nem kezd semmit.

Vasárnap a victoriai kormány bejelentette, hogy kétmilliárd ausztrál dollárral fogják növelni a rendőrség költségvetését háromezer új rendőr toborzása érdekében. A Human Rights Law Center élesen kritizálta a döntést. Elmondásuk szerint ez más bűnmegelőző programoktól fog elvonni forrásokat. Az emberi jogi szervezet szerint a rendőrség túlfinanszírozása helyett inkább gyermekvédelmi és rabok rehabilitációs programjaiba kéne fektetni.

Szemlézte: Szászi Áron